Συμφώνησαν ότι διαφωνούν, αλλά τους πήρε πάνω από 18 ώρες για να το καταλάβουν. Αυτό ήταν με μια πρόταση το αποτύπωμα που άφησε πίσω της η… μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής χθες (1/07) σχετικά με το ποια πρόσωπα θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την ιστορία η εν λόγω Σύνοδος Κορυφής όπως έχει γίνει ήδη γνωστό ήταν μια από της μεγαλύτερες σε διάρκεια στην ιστορία, αφού ξεπέρασε ακόμη και την κρίσιμη Σύνοδο της 17ης Ιουλίου το 2015, όταν αμφότεροι Τσίπρας και Βαρουφάκης προσπαθούσαν να… φέρουν το δικό τους αέρα στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό των μαραθώνιων διαβουλεύσεων ήταν οι εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας που δείχνουν ρεπόρτερ να μην μπορούν να κρατήσουν τα μάτια τους ανοικτά και να κοιμούνται σε τραπέζια με μάσκες ύπνου.

Δεν θέλουν τον Τίμερμανς οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες

Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) δεν κρύβουν την σφοδρή αντίρρησή τους έναντι της υποψηφιότητας του Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς εκείνος ήταν που κίνησε τις διαδικασίες επί παραβάσει των κανόνων για το Κράτος Δικαίου σε βάρος της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας. Τα κλειδιά κρατάει το ΕΛΚ. Σημειώνεται, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την υποστήριξη αυτής της πολιτικής οικογένειας, καθώς είναι αδύνατη η διαμόρφωση πλειοψηφίας χωρίς τις δικές της ψήφους στο ΕΚ.

Εν τέλει η ολονύκτια προσπάθεια κατέληξε σε ναυάγιο μετά την αντίδραση των συντηρητικών να αποδεχθούν την πρόταση για πρόεδρο τον Τίμερμανς. Πληροφοριακά, για να οριστεί υποψήφιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εγκαταλείπει το αξίωμα την 31η Οκτωβρίου, χρειάστηκαν τρεις σύνοδοι στους ηγέτες της ΕΕ για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Παραμένουν στο παιχνίδι Τίμερμανς και Γκεοργκίεβα

Οι ηγέτες τήρησαν σιγή ιχθύος αναφορικά με το ποιοι περιμένουν να βρίσκονται στη λίστα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ, αλλά οι φήμες στις Βρυξέλλες είναι επίμονες ότι ο σοσιαλιστής νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν Τίμερμανς και η Βουλγάρα CEO της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα του ΕΛΚ παραμένουν φαβορί για τις προεδρίες της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η σφοδρή αντίδραση την Κυριακή από το ΕΛΚ έναντι της υποψηφιότητας Τϊμερμανς φαίνεται ότι δεν κατάφερε να τον βγάλει -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- εκτός της κούρσας. Από την άλλη πλευρά η κ. Γκεοργκίεβα πληροί αρκετές σημαντικές προϋποθέσεις με τους ηγέτες να δηλώνουν αποφασισμένοι να υπάρχει τουλάχιστον μία γυναίκα στο τελικό σχέδιο για τη στελέχωση των πόστων, χώρια που κατάγεται από χώρα της ανατολικής Ευρώπης, γεγονός που αναμένεται να καθησυχάσει την Ουγγαρία και την Πολωνία, που προειδοποιούσαν χθες με μεγαλύτερα ρήγματα στην Ευρώπη αν διοριστεί ο Τίμερμανς στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νέα συνάντηση

Επομένως, οι 27 αρχηγοί (Ο Νίκος Αναστασιάδης απουσίαζε για ιατρικούς λόγους) των κρατών και κυβερνήσεων της Ενωσης ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα, Τρίτη (02/07) στις 11:00 όπου θα γίνει άλλη μια τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει επιτέλους μια κοινή γραμμή από όλους σχετικά με τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει εάν συμφωνήσουν

Σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρει τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Συμβούλιο σε συμφωνία με το νέο Πρόεδρο θα διαμορφώσει μια λίστα υποψήφιων επιτρόπων για κάθε ένα κράτος μέλος της Ενωσης. Εν συνεχεία οι συγκεκριμένοι επίτροποι θα παραστούν ενώπιον των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών ανάλογα με τον τομέα ευθύνης τους προκειμένου να περάσαν από μια αυστηρή διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.