Το θέατρο Λιθογραφείον διοργανώνει Φεστιβάλ Site-Specific, στο τέλος του Σεπτεμβρίου και απευθύνει κάλεσμα πρωτότυπης δημιουργίας σε καλλιτέχνες και ομάδες από όλο το φάσμα των τεχνών. Στόχος του Φεστιβάλ είναι δημιουργηθούν έργα τέχνης φτιαγμένα ειδικά για τον χώρο του Λιθογραφείου ή εμπνευσμένα από αυτόν. Το παλιό λιθογραφείο του Διακίδη, που τα τελευταία 19 χρόνια έχει αλλάξει χρήση -χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί ο αρχιτεκτονικός του χαρακτήρας- και έχει φιλοξενήσει δεκάδες διαφορετικά καλλιτεχνικά γεγονότα, θα αποκτήσει για λίγες μέρες αυθύπαρκτη υπόσταση και θα αποτελέσει τον πυρήνα και το σημείο αναφοράς διαφορετικών έργων τέχνης.

Με τον όρο “site-specific” χαρακτηρίζονται τα έργα τέχνης που δημιουργούνται ειδικά για ένα χώρο, βρίσκονται σε συνομιλία μαζί του και νοηματοδοτούνται μέσα από αυτή τη συνομιλία. Η (πιθανή) μεταφορά τους σε άλλο χώρο, αλλάζει και τη σημασία τους. Τα έργα λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του χώρου, την ιστορία του ή/και τις πολιτισμικές του αναφορές.

Με αυτά τα δεδομένα, το Λιθογραφείον καλεί σκηνοθέτες, χορογράφους, εικαστικούς, περφόρμερς, μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ένα έργο για τον χώρο του Λιθογραφείου (παράσταση, εγκατάσταση, περφόρμανς, χάπενινγκ) και να καταθέσουν την πρότασή τους έως τις 30 Ιουλίου 2019 μαζί με ένα βιογραφικό του καλλιτέχνη ή της ομάδας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του θεάτρου [email protected]