Την στροφή των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων προς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλύει δημοσίευμα του BBC αφιερωμένο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Στο ρεπορτάζ, οι δημοσιογράφοι του BBC έχουν μιλήσει με πολλούς νέους ψηφοφόρους και επισημαίνουν ότι η κρίση έπληξε κατ εξοχήν την νέα γενιά. Αφού στην διάρκεια των 10 τελευταίων ετών, η ανεργία άγγιξε το 40%, ενώ 350.000 έως και 400.000 απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών, έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

«Οι περισσότεροι από τους φίλους μου σχεδιάζουν να φύγουν. Στην Ελλάδα οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και η οικονομική κατάσταση πολύ κακή», λέει ο 22χρονος Τάσος Σταυρίδης που μίλησε στο BBC. Και προσθέτει: «Η οικονομική μας κρίση τράβηξε πολύ παραπάνω από όσο περιμέναμε και έχουμε εξαντληθεί».

Καθώς οι Έλληνες ψηφοφόροι ετοιμάζονται να πάνε να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι νέοι δεν υποστηρίζουν το ριζοσπαστικό, προσανατολισμένο στη νεολαία κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει το BBC.

Ο Μητσοτάκης υπόσχεται λιγότερους φόρους

Και όπως σημειώνει, ο επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται ευρέως να είναι ο νικητής των εκλογών, υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές, για την μείωση των πλεονασμάτων, που θα επιτρέψει την επανεπένδυση περισσότερων κεφαλαίων πίσω στη χώρα.

«Η αλήθεια είναι πως αποδίδω και σε εκείνους ευθύνες για την κρίση», λέει ο νεαρός Τάσος Σταυρίδης για την Νέα Δημοκρατία. «Αλλά πιστεύω πως ο Μητσοτάκης έχει κάνει πολλές αλλαγές. Συμφωνώ με το οικονομικό σχέδιο του κόμματός του και πιστεύω πως θα μας γλιτώσει από αυτή την κατάσταση. Πρέπει να επικεντρωθούμε στον ιδιωτικό τομέα για να έχουμε καλύτερη οικονομία», λέει. «Ο δημόσιος τομέας μας είναι αναποτελεσματικός και νωθρός», προσθέτει.