Η παγκόσμια κατάταξη ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων Academic Ranking of World Universities (ARWU), γνωστότερη και ως Shanghai Ranking (υπό την αιγίδα του Shanghai Ranking Consultancy) δημοσίευσε τα αποτελέσματα για 54 επιστημονικά πεδία που εντάσσονται σε πέντε (5) θεματικές ενότητες: Natural Sciences, Engineering, Life Sciences, Medical Sciences και Social Sciences.

Στην έρευνα αυτή ελήφθησαν υπόψη πάνω από 4.000 ακαδημαϊκά ιδρύματα, με βασική προϋπόθεση συμμετοχής συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό δημοσιεύσεων που πραγματοποιήθηκαν ανά επιστημονικό πεδίο την περίοδο 2013-2017, βάσει βιβλιομετρικών δεδομένων των Web of Science και InCites.

Η ανάλυση των δημοσιεύσεων στηρίζεται σε πέντε επιμέρους δείκτες, οι οποίοι συμμετέχουν με διαφορετική βαρύτητα σε κάθε θεματική ενότητα. Με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα για το 2019, δώδεκα (12) επιστημονικά πεδία του Πανεπιστημίου Πατρών συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου.

Σημαντική είναι η κατάκτηση των θέσεων 101-150 για το επιστημονικό πεδίο Civil Engineering καθώς και η ανοδική πορεία του επιστημονικού πεδίου Atmospheric Science, το οποίο κατατάσσεται στις θέσεις 151-200. Παράλληλα, δυναμική είναι η παρουσία των επιστημονικών πεδίων Mechanical Engineering και Telecommunication Engineering στις θέσεις 201-300. Παρατηρείται επιπρόσθετα ότι τα επιστημονικά πεδία Biotechnology, Chemical Engineering, Medical Technology και Energy Science & Engineering εμφανίζονται στις θέσεις 301-400. Το ίδιο ισχύει και για τα επιστημονικά πεδία Earth Sciences, Environmental Science & Engineering, Electrical & Electronic Engineering καιPharmacy & Pharmaceutical Sciences, τα οποία κατατάσσονται στις θέσεις 401-500.