Σε θρίλερ εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, καθώς οι «28» φαίνεται να μην συμφωνούν στα πρόσωπα.

Όπως μεταδίδει το Politico, επικαλούμενο διπλωματική πηγή, ο Ντόναλντ Τουσκ έχει εκ νέου διαβουλεύσεις με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Τα ξημερώματα, είχε συζητήσεις με τους ηγέτες της Κροατίας, της Ιρλανδίας, της Λετονίας και της Ρουμανίας. Η κανονική συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί μετά το τέλος των διαβουλεύσεων.

Την ίδια ώρα έντονη είναι η φημολογία ότι η σημερινή συνεδρίαση οδεύει προς νέο αδιέξοδο ως προς την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επομένως θα χρειαστεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, τη 15η Ιουλίου.

Προς νέο αδιέξοδο η Σύνοδος Κορυφής;

Την έντονη αντίδραση των ηγετών του ΕΛΚ προκάλεσε η πρόταση να αναλάβει ο σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς την ηγεσία της Κομισιόν και ο Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. Το μέγεθος της έντασης ήταν τέτοιο ώστε η Σύνοδος Κορυφής να αρχίσει με τρεις ώρες καθυστέρηση. «Η συμφωνία καταστράφηκε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος του ΕΛΚ, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.«Το ΕΛΚ αρνείται τη συμφωνία που προτείνεται. Είναι νεκρή. Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία απόψε», πρόσθεσε. «Κανένας από τους ηγέτες του ΕΛΚ δεν αποδέχεται τη συμφωνία για την οποία έγινε διαπραγμάτευση στην Οσάκα», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, που ανήκει σε αυτή την πολιτική ομάδα.

Η πρόταση για τον Τίμερμανς διαμορφώθηκε στις συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών στο περιθώριο της G20, στην Οσάκα. Εκεί, η Μέρκελ αποδέχθηκε να σταματήσει να προωθεί την υποψηφιότητα Βέμπερ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Κόντε: Δεν υπάρχει συμφωνία

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσει εάν οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το πρόσωπο που θα οριστεί υποψήφιο για να διαδεχθεί τον Λουξεμβουργιανό Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Προς το παρόν, δεν μοιάζει να υπάρχει συμφωνία», είπε ο Κόντε σε δημοσιογράφους.