Κλείνει ένας μήνας σχεδόν από την μέρα που ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και αν είναι κάτι που χαρακτηρίζει την μέχρι τώρα εξέλιξη του είναι η ανταπόκριση του κόσμου σε κάθε μορφή εκδήλωσης του προγράμματος, είτε αυτό έχει να κάνει με μουσικοχορευτικές παραστάσεις είτε με χορευτικές επιδείξεις ή με κινηματογράφο. 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας αντιμετώπισε φέτος κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες που προέκυψαν μέσα από την διαδικασία αρχικά των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και στη συνέχεια από την εξαγγελία των εθνικών εκλογών που ακολούθησαν.

Οι εκδηλώσεις του προγράμματος θα έπρεπε να είχαν καθοριστεί και το πρόγραμμα να είχε καταρτιστεί δύο μήνες νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες χρονιές, λόγω των εκλογών, έτσι ώστε να ξεκινήσει η σχετική γραφειοκρατική πλην απαραίτητη διαδικασία προς τους αρμόδιους φορείς για να φτάσουμε στην υλοποίηση του. 

"Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι του Πολιτιστικού Οργανισμού χρειάστηκε να εργαστούν παραπάνω ώρες για να είναι όλα έτοιμα και να προχωρήσουμε στην έγκριση του προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας" τονίζει ο Τάκης Πετρόπουλος, μιλώντας στο patrasevents.gr.


Το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας χαρακτηρίζεται κυρίως από τις δικές του παραγωγές που φιλοξενεί στις εκδηλώσεις του. 

Τι εννοούμε δικές του παραγωγές; "Μιλάμε για εκδηλώσεις που γίνονται αποκλειστικά στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και αποτελούν καλλιτεχνικά projects, παραγωγές του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου.  

Πρόκειται για παραστάσεις, επιδείξεις, αφιερώματα που γίνονται αποκλειστικά από εμάς για εμάς, ζητώντας από τους καλλιτέχνες που πρωταγωνιστούν στην κάθε εκδήλωση να τις υλοποιήσουν. 

Μιλάμε, με λίγα λόγια, για παραστάσεις που δεν θα βρεις σε κανένα άλλο φεστιβάλ της χώρας και το γεγονός αυτό θεωρούμε ότι έχει βοηθήσει στην προσέλευση του κόσμου, δίνοντας ένα ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για να έρθει να τις δει".

Τέτοιες εκδηλώσεις για παράδειγμα ήταν οι συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν για το Jazz Πράξεις, το αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, το αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, το "Φύσα Ψυχή μου", "Σπείρε Αγάπη και ας μη θερίσεις", οι "Μπουζουκιού Διαλόγοι", οι "Προσευχές της Θάλασσας", το "Ζειμπέκικο με τα 9 σημάδια στον χρόνο" (γέμισε το Ρωμαϊκό Ωδείο) ή το "Κάτι Ανοίγει" με τον μεγάλο διάσημο χορευτή που κάνει καριέρα στο εξωτερικό Χάρη Γκέκα που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Αυγούστου. 

Πρόκειται για εκδηλώσεις στις οποίες προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε σε κάθε επίπεδο το καλλιτεχνικό δυναμικό που υπάρχει σε αυτή την πόλη και τις οποίες ο κόσμος μας έχει δείξει ότι έχει αγαπήσει, έχοντας ανταποκριθεί με την προσέλευση του" τονίζει ο Τάκης Πετρόπουλος.


Ένα ακόμα στοιχείο που χαρακτηρίζει το φετινό φεστιβάλ είναι οι εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με τον Κωστή Παλαμά, με τον Δήμο να έχει αφιερώσει το έτος στα 75 χρόνια από τον θάνατο και στα 160 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου ποιητή, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα δράσεις που είναι επίσης παραγωγές του Πολιτιστικού Οργανισμού. 

Από το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας δεν λείπουν βέβαια οι θεατρικές παραστάσεις της αρχαίας δραματουργίας, αλλά και του νεότερου θεάτρου που είναι να έρθουν στην Πάτρα (Νεφέλες του Αριστοφάνη, Λωξάνδρα κτλ), ενώ εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης και τον "Προμηθέα" του Αισχύλου, την φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που θα ανέβει μεταξύ άλλων και στο Ρωμαϊκό Ωδείο. 

Ξεχωριστό κομμάτι του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας είναι και φέτος οι εκδηλώσεις που γίνονται σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα της Πάτρας, εκδηλώσεις που έχουν σκοπό τους να απλώσουν την τέχνη και τον πολιτισμό σε κάθε γειτονιά και λαϊκή συνοικία της πόλης και μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται από χορευτικές επιδείξεις, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις (μέσω του Άρματος Θέσπιδος) έως και προβολές του δημοτικού κινητού κινηματογράφου. 


Ένα ξεχωριστό κομμάτι που οι υπεύθυνοι του προγράμματος ονόμασαν Φεστιβάλ στις Γειτονιές.

"Το φεστιβάλ πρέπει να έχει κατά την άποψη μας έναν διεθνή χαρακτήρα που να αναδεικνύει το βεληνεκές του, αλλά και να ανταποκρίνεται στην ανάγκη για τέχνη και πολιτισμό που έχουν τα λαϊκά στρώματα στις γειτονιές της Πάτρας.

Για αυτό φτιάξαμε το... βουνό και ταυτόχρονα το μετακινούμε για να να φέρουμε το βουνό αυτό στο Μωάμεθ από τη στιγμή που ο Μωάμεθ δυσκολεύεται να πάει στο βουνό, με ελεύθερο ή αρκετά φθηνό εισιτήριο, έτσι ώστε να έχει ο κάθε Πατρινός πρόσβαση στον πολιτισμό" καταλήγει ο κ. Πετρόπουλος.