Ο Βασίλης Κεκάτος είναι σινεφίλ. 

Έχει δει πολλές ταινίες και νιώθει την αίθουσα του σινεμά σαν το σπίτι του.

Ο σκηνοθέτης που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών μιλάει για την αγαπημένη του συνήθεια και αποκαλύπτει ποιος είναι ο αγαπημένος του κινηματογράφος.

Έχεις αγαπημένο σινεμά στην Αθήνα;

«θα σου πω! Πιστεύω ότι το πιο ωραίο σινεμά της Αθήνας είναι η 'Ελλη. Δεν ξέρω γιατί, κάτι συμβαίνει σε αυτό τον κινηματογράφο και αισθάνομαι πάντα ότι θα δω μια ωραία ταινία εκεί. μέσα, ακόμη κι αν δεν βλέπω πάντα. Υπάρχει και το Άστορ, το οποίο τα τελευταία χρόνια λειτουργεί, ας πούμε, σαν κρησφύγετο για τους σινεφίλ. Ίσως και λόγω της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά που στέγασε. Και υπάρχει και η πιο ρομαντική πλευρά μου, το Παλλάς στο Παγκράτι, στο οποίο είχα την εξής ιδιαίτερη εμπειρία... Βαριέσαι να σ' την πω;»

Το αντίθετο...

«Μόλις είχα έρθει στην Αθήνα, τελείωνα το στρατιωτικό μου και ήταν χειμώνας, κοντά Χριστούγεννα. Βρισκόμουν στα πρόθυρα της κατάθλιψης. Δεν άντεχα άλλο με το στρατιωτικό, αισθανόμουν φοβερά μάταιη τη ζωή και την καθημερινότητα μου. Ήθελα μόνο να πηγαίνω κάθε μέρα σινεμά. Κάποια στιγμή βλέπω ότι παίζουν στο Παλλάς Οι Ομπρέλες τον Χερβούργου, του Jacques Demy. Δεν γνώριζα την ύπαρξη του συγκεκριμένου σινεμά. Αποφάσισα, λοιπόν, να το ανακαλύψω. Έξω είχε μηδέν βαθμό Κελσίου. Ζητάω ένα εισιτήριο και η κυρία στον γκισέ με ενημερώνει πως δεν υπάρχει θέρμανση στην αίθουσα. «Δεν έχω πρόβλημα» απαντώ, μπαίνω μέσα και βλέπω αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, μια αίθουσα που διατηρείται αναλλοίωτη σχεδόν εκατό χρόνια. Δεν υπάρχει κανένας στην αίθουσα, οπότε κάθομαι στον δεύτερο εξώστη και λέω «Θα δω ταινία μόνος μου σε ολόκληρο σινεμά, υπάρχει ωραιότερο πράγμα από αυτό;». Σε λίγη ώρα γίνεται ακόμα πιο ωραίο, όταν μπαίνει μέσα ένας γεροντάκος που κουβαλάει μια σόμπα και τη φέρνει μπροστά στα πόδια μου για να μην κρυώνω. Όταν βγήκα δύο ώρες μετά από την αίθουσα, είχε αρχίσει να χιονίζει. Πραγματικά αισθάνομαι ότι έζησα ένα κινηματογραφικό θαύμα. Οπότε ναι, μάλλον το αγαπημένο μου σινεμά στην Αθήνα είναι το Παλλάς στο Παγκράτι» είπε στο people.