Επίθεση στον Κώστα Καραμανλή -για πρώτη φορά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μία ημέρα μετά την επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Σε συνέντευξή του στο Open και στην Ελλη Στάη, ο πρωθυπουργός ήταν καυστικός ερωτηθείς για την πρώτη δημόσια ομιλία Καραμανλή μετά από δέκα χρόνια.

Τσίπρας: «Ο Καραμανλής μίλησε 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής»

«Είχε ενδιαφέρον γιατί είχε 10 χρόνια να μιλήσει. Μίλησε 16 λεπτά άρα 1,5 λεπτό περίπου για κάθε χρόνο σιωπής» σημείωσε δηκτικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Μετά από δέκα χρόνια σιωπής θα περίμενα κι εγώ να έχει και μια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα. Γιατί μπορεί ο ίδιος να μην ήταν πρωθυπουργός σε μνημόνιο, να είχε αυτό το δυσάρεστο «προνόμιο» αλλά ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοικτή την πόρτα στα μνημόνια. Αφησε την χώρα με 24 δισ. ευρώ πρωτογενές και έφυγε στη μέση, παραδίδοντας στον επόμενο, δεν κάθισε να δώσει τη μάχη» είπε.

Τσίπρας: «Ο Παπανδρέου δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε»

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμύτατη κριτική και κατά του κ. Γιώργου Παπανδρέου λέγοντας πως «ο επόμενος πρωθυπουργός μάλλον δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε και έλεγε "λεφτά υπάρχουν" και οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια. Και αυτός επέλεξε να φύγει και να παραδώσει στον επόμενο σε έναν πρωθυπουργό που δεν ήταν εκλεγμένος και μετά ο μεθεπόμενος, ο κ. Σαμαράς που έλεγε για «Ζάππεια»».

«Εγώ πέτυχα όπου απέτυχαν Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς»

Ερωτηθείς γιατί δεν ασκούσε κριτική ως κυβέρνηση στην διακυβέρνηση της περιόδου Κ. Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ασκούσα δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή και στο ντιμπέιτ είχαμε συγκρουστεί» για να προσθέσει: «Εγώ παρέλαβα το 2015 άδεια ταμεία. Ξέρετε τι ωραία θα ήταν κι εγώ να σκορπάω χρήματα και να αφήσω 24 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα, όπως ο κ. Καραμανλής;» είπε.

«Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλα τη χώρα από τα μνημόνια, παρά τις δυσκολίες και πέτυχα εκεί που οι άλλοι τρεις απέτυχαν» πρόσθεσε.

Τι απάντησε ο Τσίπρας για τον «Ρασπούτιν»

Ερωτηθείς για την καραμανλική «συνιστώσα» στη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά που κατονόμασε ως «Ρασπούτιν» της κυβέρνησης, τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, είπε πως ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να εξηγήσει πώς και γιατί. «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Ο κ. Σαμαράς έχει τεράστιες ευθύνες για το σκάνδαλο Novartis» είπε ακόμη.

«Δεν είναι απίθανο ατύχημα, αλλά δεν θεωρώ ότι η Τουρκία θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν το θεωρεί πιθανό, ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι «ως πρωθυπουργός πρέπει να έχω πάντα στο μυαλό μου το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, όχι θερμού επεισοδίου. Και δεν είναι απίθανο να συμβεί ένα ατύχημα με τόσες παραβιάσεις».

Παρά ταύτα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Δεν θεωρώ ότι αποτελεί επιλογή της Τουρκίας να προκαλέσει επεισόδιο ούτε να προκαλέσουν την Ελλάδα παραβιάζοντας την υφαλοκρηπίδα της. Γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν γίνεται, τελεία και παύλα». Οταν του επισημάνθηκε η απάντηση του κ. Ερντογάν ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός μπορεί να λέει ό,τι θέλει» ο κ. Τσίπρας είπε: «Ναι αλλά δεν τόλμησαν να έρθουν στην υφαλοκρηπίδα, πήγαν στην Καρπασία».

Τσίπρας: «Ποιοι είναι οι χορηγοί της καμπάνιας της ΝΔ;»

Με αφορμή τα κομματικά δάνεια, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την ΝΔ ότι «κάνει μια πολυδάπανη καμπάνια, με εκατ. ευρώ στο διαδίκτυο. Από πού βγαίνουν τα χρήματα όταν χρωστά 280 εκατ. και δεν πληρώνει φράγκο;». Και απάντησε ο ίδιος, «από χορηγούς, να μας πουν από ποιους». Προεξοφλώντας όμως, «σιγά να μην απαντήσουν».

Το προεξόφλησε δε, μιλώντας σε ποδοσφαιρικούς όρους ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης από τις ευρωεκλογές και μετά, έχει βάλει 11 παίκτες στην άμυνα, παίζει κατενάτσιο και στέλνει την μπάλα στην εξέδρα, αποφεύγοντας να δίνει απαντήσεις.

Και σε αμιγώς πολιτικούς όρους, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται το ντιμπέιτ, αρνείται τον προγραμματικό διάλογο, είπε ο πρωθυπουργός. Και ναι μεν είναι τακτική αλλά έχει και τη σκοπιμότητα να μην γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε δανεικούς ψηφοφόρους, δεν είναι μέλη μας το 36%»

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει πάρει δανεικούς τους ψηφοφόρους που τον οδήγησαν στην εξουσία το 2015. Δεν είναι Συριζαίοι το 36% του ελληνικού λαού» είπε. Ωστόσο εκτίμησε ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση.

«Αναγκαίο κακό ο Καμμένος, είχα δίαυλο με Στ. Θεοδωράκη πριν ένα χρόνο»

Ερωτηθείς για την συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, απάντησε ότι ήταν «αναγκαίο κακό». «Αν μπορούσα, θα είχα τελειώσει νωρίτερα με τον Καμμένο» είπε ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι εξέταζε το σενάριο να τερματίσει νωρίτερα την κυβερνητική συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, πριν από ένα χρόνο και ότι είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη. «Την περίοδο που φόρεσα την γραβάτα στο Ζάππειο και βγήκαμε από τα Μνημόνια, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες» είπε, σημειώνοντας ότι η τραγωδία στο Μάτι ««μας καταρράκωσε».

«Οι εξελίξεις που ακολούθησαν δημιούργησαν μία πραγματικότητα την οποία δεν μπορούσα να υπερβώ. Διότι αισθανόμουν σαν να έχω δύο πολιτικά τέκνα τα οποία κάποιος με καλούσε να θυσιάσω το εναντίον του άλλου. Το ένα ήταν η έξοδος από το μνημόνιο και το άλλο η συμφωνία των Πρεσπών. Και δεν ήθελα να θυσιάσω κανένα. Ήθελα να τα σώσω και τα δύο. Και βρέθηκα στη μεγάλη δυσκολία να μην είναι σαφές ότι θα μπορέσω να έχω πλειοψηφία ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο. Και θυμάστε ότι ανακοίνωσα την ψήφο εμπιστοσύνης η οποία ήταν ψήφος εμπιστοσύνης την οποία ζήτησα χωρίς να ξέρω αν θα πάρω τους απαραίτητους 151» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς πού κόλλησε η συζήτηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού, απάντησε: «Ηταν ένα δύσκολο καλοκαίρι το περυσινό και οφείλω να ομολογήσω τώρα κάνοντας ένα flashback ότι οι συγκυρίες δεν γνώριζαν το σχεδιασμό μου, διότι την περίοδο εκείνη που φόρεσα τη γραβάτα στο Ζάππειο και που η χώρα βγήκε επιτέλους μετά από οκτώ χρόνια από τα μνημόνια και εκείνη την εποχή που έπρεπε να κάνουμε τη μεγάλη αντεπίθεση δίπλα στις κοινωνικές δυνάμεις που έκαναν αγώνα και μας στήριξαν το προηγούμενο διάστημα είχαμe να ασχοληθούμε με δύσκολα θέματα:
Το πρώτο με ένα κύμα εθνολαϊκισμoύ που εκδηλώθηκε εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών και ο κύριος Μητσοτάκης το αγκάλιασε.
Και δεύτερον είχαμε να αντιμετωπίσουμε εκείνη την περίοδο και μία τεράστια φυσική καταστροφή, το Μάτι. Το οποίο πραγματικά σε όσους στην Πολιτική έχουν και το ανθρώπινο στοιχείο ήταν μία εξέλιξη που πραγματικά μας καταρράκωσε».

Όπως εξήγησε τον σταμάτησε από το σχέδιο απεμπλοκής από τον εναγκαλισμό με τον Π. Καμμένου «η πραγματικότητα» δηλαδή «το ότι δεν είχε διαμορφωθεί η προοπτική πλειοψηφίας που θα εξασφάλιζε ότι θα βγαίναμε από τα μνημόνια και θα πετυχαίναμε τον στόχο της μείωσης των συντάξεων» αλλά και το γεγονός ότι «δεν ήταν ακόμα καθαρό το αν θα μπορούσαμε να έχουμε την πλειοψηφία προκειμένου να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα μετεκλογικά σενάρια, εκτιμώντας ότι θα στοιχίσει πολιτικά στο ΚΙΝΑΛ η ψήφος ανοχής που προανήγγειλε η Φώφη Γεννηματά ότι θα δώσει σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος της ΝΔ για αυτοδυναμία.

Επίθεση κατά Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι θα δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» στο Ασφαλιστικό προχωρώντας στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. «Οταν οι επικουρικές συντάξεις και μάλιστα υποχρεωτικά όσοι ασφαλισμένοι δίνουν τις εισφορές τους προκειμένου τα λεφτά αυτά πηγαίνουν για να πληρώνονται οι συντάξεις θα υπάρξει μία τεράστια αδυναμία και ένα τεράστιο κενό» διερωτώμενος αν είναι δυνατόν να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν εισφορές στο δημόσιο ταμείο και να μη σχηματιστεί μαύρη τρύπα στο δημόσιο ταμείο» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε και πάλι τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αποφεύγει να μιλήσει επί της ουσίας και να αντιπαρατεθεί προγραμματικά με τον ίδιο αποφεύγοντας το ντιμπέιτ.

Όπως είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης «απειλεί την κοινωνία πως, αν δεν του δώσει "λευκή επιταγή", θα πάει σε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο. Φανταστείτε να του δώσει ο λαός "λευκή επιταγή". Θα γίνει ανεξέλεγκτος».

Είπε επίσης ότι κανένα κόμμα δεν είναι χαμένη ψήφος, εκτός από τη ΧΑ, για την οποία είπε ότι είναι «ντροπή» να υπάρχει στο Κοινοβούλιο. «Αν έχουμε την εντολή, θα απευθυνθούμε σε όσους αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο» υπογράμμισε. «Όλοι όσοι είχαν τον Βαρουφάκη του πεταματού, τώρα τον βρίσκουν συμπαθή» είπε, εκτιμώντας ότι γίνεται προσπάθεια να αποτραπεί το σενάριο της εκλογικής ανατροπής. Όσο για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, την χαρακτήρισε «σύμπτωμα της έξαρσης του εθνολαϊκισμού».