Εσύ προφανώς δεν τρως στο ίδιο πιάτο συνεχόμενα. Τουλάχιστον όχι αν δεν το πλύνεις πριν τη χρήση. Όσον αφορά το πιάτο του σκύλου σου από την άλλη, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια δεν τη συνεχίζεις επειδή παραμελείς την υγεία του κατοικίδιου σου. Απλώς δεν σου περνάει από το μυαλό το να καθαρίσεις το πιατάκι του μεταξύ των γευμάτων του. Αλλά αυτό θα αλλάξει!

Αν πίστευες ότι το σφουγγαράκι με το οποίο καθαρίζεις τα πιάτα σου είναι αηδιαστικό, μάλλον θα πρέπει να πάρεις μια βαθιά ανάσα πριν διαβάσεις τη συνέχεια.

Σύμφωνα με το National Sanitation Foundation των ΗΠΑ, τα πιάτα των κατοικίδιων είναι τα αντικείμενα με τα περισσότερα μικρόβια μέσα σε ένα σπίτι. Μετά το σφουγγάρι της κουζίνας, τον νεροχύτη και την οδοντόβουρτσα. (Στο μεταξύ, τα παιχνίδια των κατοικίδιων είναι στη θέση επτά της λίστας.) Αυτό μπορεί να σου φαίνεται τρελό, αφού το μόνο που κάνεις είναι να χρησιμοποιείς την ίδια τροφή, καθώς και νερό, καθημερινά. Σύμφωνα, όμως, με τον κτηνίατρο Jerry Klein, στο πιατάκι του σκύλου σου υπάρχουν σχεδόν τα πάντα. Από σαλμονέλα μέχρι E.coli. Όλα βολεμένα εκεί.

Τι μπορείς να κάνεις;

Αρχικά, θα πρέπει να αντικαταστήσεις τα πιάτα αυτά με κεραμικά ή από ανοξείδωτο ατσάλι. Το πλαστικό είναι το χειρότερο υλικό να διαλέξεις σε ό,τι έχει να κάνει με τα βακτήρια. Επίσης, είναι σημαντικό να τα πλένεις ανάλογα με την τροφή που έχεις επιλέξει για το κατοικίδιο σου. Αν ο σκύλος σου τρώει ξηρά τροφή, καλό θα είναι να τα πλένεις με καυτό νερό και σαπουνάδα κάθε μέρα. Αν καταναλώνει ωμά τρόφιμα, θα πρέπει να τα πλένεις μετά από κάθε γεύμα. Και το πιάτο αλλά και οποιαδήποτε επιφάνεια έρχεται σε επαφή με την τροφή (πχ. πάγκος κουζίνας).

ΟΚ, μπορεί να είναι μια έξτρα δουλειά στην καθημερινότητα, αλλά ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα θα σιγουρέψεις ότι και εσύ και ο πιστός σου φίλος θα είστε υγιείς.