Σήμερα, 26 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών μάς ο λαός και η νεολαία της πόλης μας βρίσκονται μπροστά σε ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα, την επικίνδυνη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που συνεχίζοντας στα βήματα των προηγούμενων, μεθοδεύει τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και την αθώωση της χρήσης τους.

Αυτή η πολιτική είναι που:

Αθωώνει την κάνναβη ως ναρκωτικό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η χρήση της, να μειώνεται διαρκώς η ηλικία πρώτης επαφής ειδικά των μαθητών με την κάνναβη, να αυξάνεται η εξάρτηση νέων ανθρώπων. Να τονίσουμε εδώ πως σύμφωνα με έρευνα που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο θεραπευτικός φορέας  ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ, που λειτουργεί στην πόλη μας εδώ και 17 χρόνια,  η χρήση ναρκωτικών ουσιών για τους έφηβους της περιοχής αρχίζει από τα 16 τους χρόνια. Το πρώτο ναρκωτικό που δοκιμάζουν συνήθως είναι η κάνναβη, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, προχωράει από τα 19 και μετά στην ηρωίνη. 

Συνεχίζει να ενισχύει ως κύριο μοντέλο θεραπείας τα υποκατάστατα της ηρωίνης (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη), τα οποία ήδη σε αρκετές χώρες της ΕΕ είναι η κύρια ουσία εξάρτησης ενώ σε 5 χώρες οι θάνατοι από υποκατάστατα είναι περισσότεροι από τους θανάτους από ηρωίνη.

Με κλιμακούμενο τρόπο προωθεί το συμβιβασμό με τα ναρκωτικά και μέσα από τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, που ουσιαστικά γκετοποιούν τους χρήστες, μειώνουν το κίνητρο για θεραπεία, ενθαρρύνουν τη χρήση και ενισχύουν την κοινωνική ανοχή για τη διάδοση των ναρκωτικών. Το επόμενο κυβερνητικό βήμα είναι να εκπαιδευτεί ο χρήστης και η οικογένειά του για χρήση στο σπίτι με ειδικές συσκευασίες της ουσίας που θα παρέχει το κράτος!

Τα απογοητευμένα, τσακισμένα παιδιά της πόλης μας, θέλουν  να τα «θεραπεύσουν» με παράγωγα της  επεξεργασίας κάνναβης. Η πολιτική τους ανοίγει πλέρια το δρόμο συμφιλίωσης με τη ναρκωκουλτούρα. Γνωρίζουν ότι όπου έγινε νομιμοποίηση των ναρκωτικών, με όποια μορφή, τα ποσοστά των παιδιών που μπήκαν στη χρήση και την εξάρτηση εκτινάχθηκαν στα ύψη. Η εξάρτηση έχει τη βάση της στα κοινωνικά αδιέξοδα της νέας γενιάς που τα οξύνει ο δρόμος ανάπτυξης που εξυπηρετεί τους λίγους. Ο δρόμος ανάπτυξης που κόβει τα φτερά των νέων μας και στέλνει στα Τάρταρα το λαό μας.

  1. Ο Δήμος Πατρέων με τη συνεργασία της Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Αχαϊας, της Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και το ΕΣΥΝ-Παράρτημα Πάτρας, υλοποιεί για δεύτερη χρονιά πρόγραμμα Πρωτογενούς Πρόληψης από τις εξαρτήσεις στα σχολεία της περιοχής μας. Στο πλαίσιο του προγράμματος επισκεφθήκαμε 24 σχολεία της περιοχής,10 Γυμνάσια και 14 Λύκεια. Συνολικά παρακολούθησαν το πρόγραμμα 3380 μαθητές.  Μέσα από την επαφή με τους μαθητές, καταγράφηκε η μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση και συζήτηση για τις εξαρτήσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  1. Υλοποιούμε και φέτος σε συνεργασία και ευθύνη του  ΕΣΥΝ Πάτρας, πρόγραμμα Πρωτογενούς Πρόληψης στις Παιδικές κατασκηνώσεις του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, στην Αγυιά.
  1. Διεκδικούμε μαζί με 43 ακόμη φορείς της πόλης μας,   τη δημιουργία Κλειστού Θεραπευτικού Προγράμματος του ΚΕΘΕΑ στην πόλη της Πάτρας, καθώς και τη λειτουργία Πολυδύναμου Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ για όλες τις εξαρτήσεις (διαδίκτυο, τζόγος κ.λ.π.).Μαζί με άλλους φορείς της πόλης  συναντηθήκαμε πρόσφατα για το θέμα αυτό με τον Υπουργό Υγείας. Σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ θα συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις μας, μέχρι να γίνουν πραγματικότητα. 

Αυτοί που κάνουν κουμάντο στην οικονομία, θέλουν τη νεολαία μας υποταγμένη, συμβιβασμένη, παραιτημένη από τη ζωή, ναρκωμένη, να μην διεκδικεί αγωνιστικά, συλλογικά το δίκιο της, τη ζωή, που της αξίζει.

Εμείς, καλούμε τον πατραϊκό λαό και τη νεολαία να παλεύουν με καθαρό μυαλό και να διεκδικούν όλα εκείνα, που δικαιούνται στη ζωή τους.  Να είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές της κοινωνικής ζωής, με καθαρή συνείδηση. Να αγωνίζονται και να δημιουργούν με βάση τις δικές τους ανάγκες και όχι να αποσύρονται στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών. Να ονειρεύονται μια νέα κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, με ελεύθερους ανθρώπους, απαλλαγμένη από όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις.