Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να σκεφτόμαστε πλέον τις καλοκαιρινές μας διακοπές και άλλοι ακόμα πιο τυχεροί να κάνουν τις βουτιές τους σε κάποια θάλασσα της περιοχής, όμως ας δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε κάποιες ψυχές που αυτές τις μέρες διαβάζουν και δεν μπορούν να σηκώσουν το βλέμμα τους από τα βιβλία και τις σημειώσεις τους. 

Μιλάμε φυσικά για τους φοιτητές και την εξεταστική η οποία έχοντας μπει στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου κορυφώνεται, με τις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΑΤΕΙ να ολοκληρώνουν αυτή τη ψυχοφθόρα, πλην αναγκαστική διαδικασία, εφόσον φυσικά θέλεις να περάσεις κάποιο μάθημα και να δεις στον ορίζοντα την προοπτική του να πάρεις το πολυπόθητο πτυχίο σου. 

Η εξεταστική περίοδος ολοκληρώνεται για αρκετές σχολές με το τέλος της εβδομάδας αυτής, άντε και τις επόμενης, αρχές Ιουλίου, φτάνοντας πια στην καρδιά του καλοκαιριού. Όλο αυτό το διάστημα τα αναγνωστήρια καφέ της Πάτρας είναι γεμάτα από κόσμο, με νέους και νέες να πίνουν τον καφέ τους ή τον χυμό τους, στην δροσιά του κλιματιστικού που έχει το κάθε μαγαζί εστίασης, διαβάζοντας ταυτόχρονα το μάθημα που δίνουν. 

Οι περισσότεροι από τους σπουδαστές της Πάτρας δείχνουν να προτιμούν και αυτή την εξεταστική περίοδο το διάβασμα και την μελέτη σε κάποια από τα πολλά αναγνωστήρια καφέ που έχουν ξεφυτρώσει τα τελευταία χρόνια σε αυτή την πόλη, συνδυάζοντας τις φοιτητικές τους υποχρεώσεις με λίγο αναψυχή, ψυχαγωγία και συζητησούλα με τις παρέες τους, τις στιγμές τουλάχιστον που χαλαρώνουν. 

Ο κυριότερος βέβαια λόγος για να προτιμήσουν αυτή την εξεταστική περίοδο, κοντά στην καρδιά του καλοκαιριού, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 35 βαθμούς, το διάβασμα σε κάποιο αναγνωστήριο και όχι στο σπίτι τους, έχει να κάνει με την δροσιά. Βλέπετε, το να έχεις όλη μέρα το κλιματιστικό ανοικτό στο σπίτι για να διαβάσεις, είναι ασύμφορο, σε σύγκριση με το να πας έξω, όπου εκεί τουλάχιστον τη δροσιά την έχεις τσάμπα. 

Έχοντας μαζί τους σημειώσεις, βιβλία, τετράδια και φορητούς υπολογιστές, δεκάδες νεαρά αγόρια και κορίτσια διαβάζουν στα καφέ - αναγνωστήρια της Πάτρας, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να περάσουν όσα περισσότερα μαθήματα γίνονται. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς, συνεχίζουν τις βραδινές ώρες  τη μελέτη στο σπίτι τους, βγάζοντας γραφεία, καρέκλες ή και καναπέδες στο μπαλκόνι, διαβάζοντας υπό το φως των άστρων ή του φεγγαριού. 

Η εξεταστική περίοδος, πάντως, τελειώνει και οπότε ολοκληρώνονται και τα βάσανα για τους φοιτητές που δίνοντας το τελευταίο τους μάθημα, ετοιμάζουν παράλληλα τις βαλίτσες τους για να φύγουν από την Πάτρα και να αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Υπομονή λοιπόν.