Ακούγοντας τον να παίζει πιάνο, οι νότες σκορπίζονται στον αέρα και οι μελωδίες μοιάζουν να έρχονται από έναν άλλο κόσμο, θέλοντας να σε πάρουν από το χέρι και να σε οδηγήσουν σε κάποιο κρυφό παράδεισο που όσο και αν έψαχνες από μικρός ποτέ δεν είχες κατορθώσει να ανακαλύψεις. 

Ο aprovoli μπορεί να σου παίξει τα πάντα στο πιάνο. Από κλασικό ρομαντισμό ξεκινώντας από την μελαγχολία του Σοπέν, φθάνοντας στον ενεργό δυναμισμό του Μπετόβεν. Μπορεί όμως να σου παίξει και δικά του κομμάτια. Κομμάτια που σκιαγραφούν την δική του προσωπικότητα και το ύφος, αν και είναι μόλις 22 ετών. 

Ο Γιώργος Ζωγράφος - γιατί αυτό είναι το πραγματικό όνομα του aprovoli - έβγαλε πριν από μερικές ημέρες το δικό του ολοκληρωμένο LP το "Landing", με 12 υπέροχα τραγούδια στα οποία ξεχωρίζουν οι μελωδίες τους και ο ήχος του πιάνου.

Το κλασικό πιάνο το ξεκίνησε από την ηλικία των 9 ετών, όταν πήγαινε στην Γ' Δημοτικού, συνέχισε να κάνει μαθήματα και στα 15 με 16 του γνώρισε τον μαγικό κόσμο της μουσικής παραγωγής. 

Από τότε δεν σταμάτησε τις συνεργασίες με διάφορα ονόματα μουσικών, δεν σταμάτησε να γράφει και να ανεβάζει τραγούδια στο youtube και στο sound cloud, ενώ μαζί με ένα φίλο του δημιούργησαν τους Space Lemons.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, στην Πάτρα ζει τα τελευταία χρόνια, σπουδάζοντας παράλληλα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην σχολή των Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής. 

Λέμε παράλληλα γιατί όσο διάστημα είναι στην Πάτρα ασχολείται ταυτόχρονα με την μουσική και την παραγωγή. "Είναι κάτι που δεν μπορείς να παρατήσεις ούτε και για λίγο από τη στιγμή που έχεις αποφασίσει να ασχοληθείς με τον τομέα αυτόν" τονίζει ο ίδιος.

"Χρειάζεται να ψάχνεσαι συνεχώς, να πειραματίζεσαι με ήχους και μουσικές, να μελετάς, να αναζητάς νέους τρόπους και μεθόδους για την δουλειά σου. Το κομμάτι της παραγωγής είναι κάτι που πραγματικά δεν τελειώνει ποτέ". Jason Foux & aprovoli - Self Blind


Την... προσγείωση, την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά που βγήκε στον αέρα πριν από λίγες ημέρες, συγκεντρώνοντας πολλά θετικά σχόλια από ειδικούς και μη, την είχε ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο περίπου.

"Τότε ξεκίνησα να γράφω κάποια κομμάτια. Αρχικά είχα μαζέψει τρία, όμως δεν είχα καμία πρόθεση ή σκέψη τότε να βγάλω ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ. Αυτό ήταν κάτι που προέκυψε στην πορεία, σταδιακά μέσα από την πάροδο των μηνών, φτάνοντας έτσι στο να βγουν 12 κομμάτια". 

Αυτό που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς από το "Landing" είναι οι πολλές συνεργασίες στις οποίες στηρίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 12 κομμάτια του δίσκου τα 7 στηρίζονται σε συνεργασίες. "Μου αρέσει η συνεργασία στην μουσική. Θεωρώ ότι σε εξελίσσει ως μουσικό και καλλιτέχνη.

Ειδικά το κομμάτι της μουσικής παραγωγής που είναι μία μοναχική επί της ουσίας δουλειά, όταν βρεις το κατάλληλο άτομο και δεις ότι έχεις μαζί του μία ανάλογη χημεία, τότε θεωρώ ότι έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσει σε ένα ανάλογο αποτέλεσμα.

Πιστεύω ότι μέσα από την συνεργασία ο ενθουσιασμός που υπάρχει πάντα όταν ετοιμάζεις μία δουλειά πολλαπλασιάζεται και αυτό είναι μία αίσθηση που μπορεί να την καταλάβει και να την αισθανθεί ο ακροατής και το κοινό". 


Naeva & aprovoli - Polars


Οι μουσικοί που συμμετέχουν στο άλμπουμ του aprovoli είναι η δική μας Πατρινή Πολυξένη Λυκούδη (Piel Fluida), ο Rami Winston, ο Ιάσωνας Φούκας - Jason Foux, οι Χρήστος Παπανικολάου και Γρηγόρης Οικονόμου (Naeva), ο Κωσταντίνος Κοζίδης (Ohnokia), ο Ντάνι Καβουλάκος - Spooks (το παιδί που μαζί με τον Γιώργο συνθέτουν τους Space Lemons) και ο γνωστός σε όσους αγαπάνε την ραπ μουσική, Ταφ Λάθος.

Πέρα όμως από τους μουσικούς για να βγει το "Landing" χρειάστηκε και η συνεργασία με τον grafic designer, Δημήτρη Πετσέλη, ο οποίος έκανε το εξώφυλλο του άλμπουμ. Για όλους έχει να πει τα καλύτερα λόγια, τονίζοντας ότι χωρίς την βοήθεια τους το "Landing" δεν θα ήταν το ίδιο. 

Θεωρητικά από τις συνεργασίες του "Landing" ένας "αρχάριος" ακροατής, αυτός που δεν έχει ασχοληθεί και τόσο με το όλο ζήτημα, θα ξεχωρίσει αυτή με τον Ταφ Λάθος (Ταυτισμένος Λάθος). Μαζί του o aprovoli είχε γνωριστεί μέσω ενός κοινού φίλου όταν ήταν στο Λύκειο ακόμα. "Άκουσε κάποιες παραγωγές μου και με έβαλε στη δισκογραφική του, την Bashment Records". 

Από τότε έχουν στενή συνεργασία. Ο Tαφ Λάθος τον έχει πάρει μαζί του σε αρκετές συναυλίες που έχει δώσει, με τον aprovoli έχει συμμετάσχει σε αρκετές συναυλίες του παίζοντας πιάνο, ενώ ο Γιώργος ζωγράφισε το artwork σε όλα τα κομμάτια του του 32χρονου καλλιτέχνη από τον δίσκο "Ελπίδα". 

Ο aprovoli είναι αυτός που παίζει solo πιάνο στο τραγούδι του Tαφ Λάθος "Το μετά" στο ίδιο άλμπουμ, ενός καλλιτέχνη που πολλοί τον κατατάσσουν στο ανώτερο επίπεδο της σύγχρονης ραπ ελληνικής σκηνής, πιστεύοντας ότι είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει. 

Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών συνεχίστηκε και στο πρόσφατο άλμπουμ που κυκλοφόρησε ο Ταφ Λάθος, το "Deca", με τον aprovoli να κάνει αρκετές μουσικές παραγωγές του L.P. αλλά και της ομώνυμης ταινίας μικρού μήκους που αποτελεί την οπτικοακουστική πτυχή του νέου δίσκου του Ταφ. Ταφ Λάθος & aprovoli - Απ'τις μέρες

Ο aprovoli, ωστόσο, δείχνει να έχει αποφασίσει τι θα κάνει με την μουσική και την σχέση που θέλει να έχει με αυτή τα επόμενα χρόνια. "Δεν θέλω να χαθεί η μαγεία που έχω μέσα από τη σχέση μου με τη μουσική" τονίζει. 

Για αυτό κοιτάζει να διατηρήσει τις ισορροπίες του ανάμεσα στη λατρεία του για τη μουσική και την παραγωγή με την επιστήμη του, την πληροφορική και τους υπολογιστές. "Νομίζω ότι υπάρχει τρόπος για να τα συνδυάσω και τα δύο στο μέλλον.

Να βρω δηλαδή έναν τρόπο που να συνδυάζει την μουσική παραγωγή με τους υπολογιστές και την πληροφορική. Μάλλον μπορώ να πω ότι το έχω βρει και θα το ακολουθήσω όταν χρειαστεί". 

Ο ίδιος δεν έχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στη μουσική. Το μόνο είδος μουσικής που δεν του αρέσει είναι κάποια ελαφρολαϊκά τραγούδια γιατί τα θεωρεί κάπως μονότονα, μη έχοντας να παρουσιάσουν κάτι καινούργιο.Spooks & aprovoli [Space Lemons] - Fruit Galaxy

"Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ταλέντα πάνω στην μουσική παραγωγή, λίγοι όμως τους γνωρίζουν, είτε γιατί δεν το έχουν επιδιώξει οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, είτε γιατί η μουσική τους απέχει από τα ακούσματα του ευρύτερου κοινού. 

Στο εξωτερικό όμως η παραγωγή είναι μπροστά από εμάς τουλάχιστον μία δεκαετία. Υπάρχουν μουσικοί παραγωγοί που κάνουν πράγματα καταπληκτικά.  Ακούγονται πράγματα, με λίγα λόγια που εμείς στην Ελλάδα θα αργήσουμε αρκετά να ακούσουμε" τονίζει.

Όσο για το τι του δίνει έμπνευση και γράφει κάθε φορά;: "Πραγματικά δεν έχω ιδέα... Δεν έχω καμία σχέση με στίχους, δεν ασχολούμαι με το λυρικό μέρος των τραγουδιών, γράφω μόνο μουσική, όμως και πάλι σε μένα δεν λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί στους περισσότερους.

Για να γράψω πρέπει να είμαι καλά ψυχολογικά. Γράφω, δηλαδή, όταν είμαι καλά". 

*Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο aprovoli θα είναι στις 1 το μεσημέρι της Τετάρτης στη συχνότητα UP Fm, του ραδιοφωνικού σταθμού του Πανεπιστημίου Πατρών μαζί με τους Naeva, Piel Fluida και Jason Foux και θα μιλήσουν για το δίσκο. Μπορείτε να τους ακούσετε από το site https://upfm.upatras.gr ή μέσω της συχνότητας του Ημέρα Fm 90,4.aprovoli - 2 PancakesΤαφ Λάθος - Το μετά