Το πρόγραμμα για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας που περιλαμβάνεται στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα της αχαϊκής πρωτεύουσας, δίνοντας της δυνατότητες και προοπτική.

Μέσα στις παρεμβάσεις αυτές που είναι απαραίτητο να γίνουν είναι η συντήρηση και η αναπαλαίωση των ιστορικών σκαλιών της Πάτρας. Η Πάτρα είναι μία πόλη που χαρακτηρίζεται από τις σκάλες της και το ιστορικό της κέντρο ενώ έχει τουλάχιστον πέντε σκάλες που για τους επισκέπτες και τους τουρίστες μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς.

Οι σκάλες της Αγίου Νικολάου, της Πατρέως, της Γεροκωστοπούλου, της Τριτάκη και της Τριών Ναυάρχων. Τα περασμένα καλοκαίρια οι τουρίστες που έρχονταν στην Πάτρα δεν σταματούσαν να βγάζουν φωτογραφίες στα social media από τις σκάλες της Αγίου Νικολάου ή της Τριτάκη.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη τουριστική δυναμική τους, πέρα από την αξία που έχουν σαν νεοελληνικά μνημεία. Το κακό βέβαια για την Πάτρα είναι ότι όλες τους είναι σε κακή κατάσταση, με σκαλιά που αποτελούν παγίδες για τους περαστικούς, φθαρμένες και με βάση την εικόνα που δείχνουν προς τα έξω η αισθητική τους, μόνο μνημείο δεν θυμίζει.


Φωτό - Χριστίνα Στεφανίδη

Φωτό - Χριστίνα Στεφανίδη

Το πρόγραμμα διασώζει τις σκάλες του ιστορικού κέντρου της Πάτρας από την φθορά και χωρίς αυτό η αχαϊκή πρωτεύουσα θα είχε ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα να λύσει, με δεδομένο ότι την ευθύνη για την συντήρηση τους μπορεί να την έχει ο δήμος, αλλά για την οποιαδήποτε παρέμβαση χρειάζεται το "πράσινο" φως της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Μέχρι όμως την εφαρμογή του προγράμματος και το ξεκίνημα των εργασιών τι γίνεται; Στον δήμο υποστηρίζουν ότι τα πάντα είναι έτοιμα σε ότι αφορά την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και τις παρεμβάσεις που είναι να γίνουν, περιμένοντας πλέον την έγκριση από την Περιφέρεια. Ωστόσο, η κατάσταση στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, της Γεροκωστοπούλου ή ακόμα και της Τριών Ναυάρχων, έχει γίνει επικίνδυνη. 

Με δεδομένο ότι τις ανεβοκατεβαίνει καθημερινά κόσμος δεν ήταν καλό να υπάρξει κάποια πιο άμεση παρέμβαση για να διορθωθεί κάπως η κατάσταση μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες για το πρόγραμμα της ανάπλασης;