Πάνω από 3.500 άτομα έχουν περάσει από την πόρτα του ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο στην Πάτρα, στα 17 αυτά χρόνια λειτουργίας που ο θεραπευτικός φορέας προσπαθεί μέσα από τις υπηρεσίες του να βοηθήσει χρήστες και να τους δώσει μία διέξοδο από το αδιέξοδο των ναρκωτικών. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου η μονάδα του ΚΕΘΕΑ - Οξυγόνο της Πάτρας παρουσίασε μία έρευνα, με ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το προφίλ των ναρκομανών και την χρήση ουσιών.

Στοιχεία που καταγράφηκαν μέσα από την διαδρομή του θεραπευτικού αυτού φορέα στην Πάτρα από την χρονιά που ιδρύθηκε το 2002 έως και σήμερα, το 2019. 

Με βάση την έρευνα αυτή η χρήση ναρκωτικών ουσιών για τους έφηβους της περιοχής αρχίζει από τα 16 τους χρόνια. Το πρώτο ναρκωτικό που δοκιμάζουν συνήθως η έφηβη που κάνουν χρήση ουσιών είναι η κάνναβη, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, προχωράει από τα 19 και μετά στην ηρωίνη. 

Από εκεί και πέρα ο δρόμος είναι συγκεκριμένος. Στα 22 του χρόνια ο νεαρός που ξεκίνησε τα ναρκωτικά στην εφηβική ηλικία έχει την πρώτη σύλληψη, στα 23,5 την πρώτη καταδίκη και όταν φτάνει στην ηλικία των 26 κάνει αίτημα για θεραπεία. 

Το προφίλ των χρηστών

Σε ότι έχει να κάνει με το προφίλ των χρηστών από την έρευνα προέκυψε ότι ένα μεγάλο ποσοστό (7 στους 10 χρήστες) μένουν με την γονική τους οικογένεια και το 50% από αυτούς είναι άνεργοι. 

Οι 2 στους 10 δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και διέκοψαν το σχολείο στα 16 τους χρόνια. Οι 5 στους 10 έχουν απευθυνθεί στο παρελθόν σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα.

Το 50% απ’ αυτούς έχει κάνει ενέσιμη χρήση στο παρελθόν, ενώ οι μισοί από αυτούς έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας. Οι 3 στους 10 δεν έχουν προβεί σε έλεγχο της υγείας τους για μολυσματικές ασθένειες.

Οι 4 στους 10 αναφέρουν πως στο οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχει ιστορικό χρήσης και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών. Οι 3 στους 10 εξαρτημένους έχουν κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας, αναφέρουν ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας, ενώ δεν έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για μολυσματικές ασθένειες.

Από όσους έχουν κάνει εξέταση και γνωρίζουν τα αποτελέσματα, οι 2 στους 10 έχουν Ηπατίτιδα CΟι 6 στους 10 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους ενώ από όσους έχουν συλληφθεί οι 5 στους 10 έχουν τουλάχιστον μια καταδίκη και οι 3 στους 10 έχουν φυλακιστεί ή προφυλακιστεί. Οι 4 στους 10 αναφέρουν πως εκκρεμεί δικαστική υπόθεση.

Η υπεύθυνη της μονάδας Ελευθερία Παππά αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στα 17 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ οι εξυπηρετούμενοι έχουν ξεπεράσει τα 3.500 άτομα. Ειδικότερα, από τον 2002 έως το 2019 (12/2002 - 05/2019), έλαβαν υπηρεσίες συνολικά 3.605 άτομα.

Εκ των οποίων 1.566 άτομα χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Από αυτά τα 967 άτομα προέρχονται από το Συμβουλευτικό Κέντρο και 599 άτομα είναι κρατούμενοι στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Αγίου Στεφάνου Αχαΐας. Επίσης 2.039 άτομα είναι μέλη της οικογένειας εξαρτημένων ατόμων».

«Στάσου πλάι μου»

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, πραγματοποιεί πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης υπό το σύνθημα «Στάσου πλάι μου».

Στόχος η ανάδειξη της σημασίας των κοινωνικών δεσμών και των υποστηρικτικών δικτύων στην πρόληψη και τη θεραπεία της χρήσης ουσιών καθώς και στην κοινωνική επανένταξη.

Το ΚΕΘΕΑ επιδιώκει σταθερά να ευαισθητοποιεί τους πολίτες γύρω από τα θέματα της εξάρτησης και να ενημερώνει για τις υπηρεσίες υποστήριξης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της εξάρτησης.

Κάθε χρόνο στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε στο πλάι μας την κοινωνία, φορείς, οργανισμούς, εταιρείες και ιδιώτες, όπως τα ΜΜΕ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, διαφημιστικές εταιρείες, γραφίστες κ.ά., οι οποίοι στηρίζουν αφιλοκερδώς την καμπάνια μας. Στόχος του ΚΕΘΕΑ είναι η διαφύλαξη και ορθή διαχείριση των πόρων του, ώστε να μπορεί να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους.

Το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ καλεί όλους να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αγώνα, μεθαύριο Τετάρτη 26 Ιουνίου στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας από τις 7.30 το απόγευμα, όπου θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν χορούς από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγυιάς - Τερψιθέας με χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Μαγιάκη, τοξοβολία με το Αθλητικό Όμιλο Πατρών Ερμής, αλλά και παρατήρηση άστρων από τα τηλεσκόπια της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων».