Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν οι Βρετανοί φορολογούμενοι για το νέο σπίτι του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, με τα έξοδα ανακαίνισης να ανέρχονται στα 3 εκατομμύρια δολάρια περίπου, προκειμένου οι Σάσεξ να έχουν το σπίτι των ονείρων τους.

Το Φρόγκμορ Κότατζ, το νέο σπίτι του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ είναι επιτέλους έτοιμο. «Έχει ολοκληρωθεί» λέει μια πηγή του παλατιού του Μπάκιγχαμ στο περιοδικό People, για το σπίτι των 5 υπνοδωματίων εντός του κάστρου Γουίνσδορ.

Το βασιλικό ζευγάρι ανακαίνισε το εσωτερικό του σπιτιού νωρίτερα φέτος εν αναμονή της άφιξης του πρωτότοκου γιου τους, Άρτσι Χάρισον Γουίνδσορ Μαουντμπάτεν, ενώ πιο πρόσφατα προχώρησαν και στις εξωτερικές εργασίες ανακαίνισης ανακατασκευάζοντας τις εξωτερικές πόρτες, τα παράθυρα και τους τοίχους και αναβαθμίζοντας κάποια από τα εξωτερικά κτίρια, ενώ ξανασχεδίασαν τον κήπο και πρόσθεσαν επιπλέον φωτισμό στην περίμετρο.

Τι πλήρωσαν οι Βρετανοί και τι ο Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ

Κι ενώ οι Βρετανοί φορολογούμενοι πλήρωσαν για το συνολικό κόστος ανακαίνισης μέσω της ετήσιας επιχορήγησης της βασίλισσας, τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το παλάτι του Μπάκιγχαμ την Δευτέρα, δείχνουν πως το κόστος που πλήρωσαν οι Βρετανοί ανήλθε στα 3 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, «οτιδήποτε φορητό» ή στον κήπο έχει πληρωθεί από τον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ.

«Όλες οι επιδιορθώσεις καλύφθηκαν με χρήματα της βασίλισσας» πρόσθεσε η πηγή. «Οι κουρτίνες και τα έπιπλα πληρώθηκαν χωριστά, ιδιωτικά από τον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ. Την ίδια στιγμή, το βασιλικό ζευγάρι έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί πολύ ακριβό – όπως μια υπερμοντέρνα κουζίνα, τα αναβαθμισμένα μπάνια, οι εντοιχισμένες ντουλάπες ή τα δάπεδα.

«Εάν ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας πει: ‘Θέλουμε μια καλύτερη κουζίνα από αυτήν που μπορούμε να έχουμε με τα κρατικά χρήματα’ τότε αυτό θα το καλύψει ιδιωτικά» προσθέτει η πηγή. «Αν θέλουν κάτι με υψηλότερες προδιαγραφές, θα πρέπει να το πληρώσουν εξτρά». Σε αντίθεση πάντως με τα προηγούμενα δημοσιεύματα, η ανακαίνιση του νέου σπιτιού του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ δεν περιλαμβάνει στούντιο γιόγκα ή ένα δωμάτιο για να κάνει γιόγκα η Μέγκαν με το μωρό της με ένα «πλωτό» πάτωμα.

Πάντως, όπως συμβαίνει με όλα τα παλιά σπίτια, το Φρόγκμορ Κότατζ επεφύλασσε μερικές εκπλήξεις για το βασιλικό ζευγάρι. «Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των δοκών οροφής και του πατώματος ήταν ελαττωματικά και έπρεπε να αντικατασταθούν» πρόσθεσε η πηγή για το εξοχικό που χτίστηκε περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1800, και που τελικά μετατράπηκε σε ένα σπίτι από πέντε ξεχωριστές κατοικίες πολύ προτού το βάλουν στον μάτι ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ για να το μετατρέψουν στο σπίτι των ονείρων τους.

Και προκειμένου να μετατραπεί σε ένα κατάλληλο οικογενειακό σπίτι – και επίσημη κατοικία – το Φρόγκμορ Κότατζ έπρεπε πρώτα να επιστρέψει στην αρχική του μορφή. «Το σύστημα θέρμανσης ήταν ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό και δεν ανταποκρινόταν στα περιβαλλοντικά πρότυπα που υπάρχουν σήμερα» πρόσθεσε η πηγή. «Το σύστημα ηλεκτρισμού έπρεπε να αντικατασταθεί και να μπουν νέα καλώδια ουσιαστικά ενώ έπρεπε να εγκατασταθεί και ένας ξεχωριστός αναβαθμισμένος ηλεκτρικός υποσταθμός, που ήταν φυσικά έξτρα από τις κύριες εργασίες ανακαίνισης.

«Επίσης, νέοι αγωγοί φυσικού αερίου και νερού έπρεπε να τοποθετηθούν, αντικαθιστώντας τους πέντε χωριστούς που είχε το ακίνητο πριν και που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση για να επισκευασθούν. Συνολικά, τα έργα ανακαίνισης διεξήχθησαν σε περίοδο περίπου 6 μηνών» συμπληρώνει η πηγή.