Λένε πως «αν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ». Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις πολλές γυναίκες που αν και θέλουν να μπουν στο Άγιον Όρος, η παρουσία τους, όπως είναι γνωστό αιώνες τώρα, απαγορεύεται.

Τι γίνεται όμως όταν οι γυναίκες επιθυμούν να επισκεφθούν και να προσκυνήσουν τις εικόνες και τα ιερά λείψανα που φυλάσσονται στις ιερές Μονές του Αγίου Όρους;

Από την Ουρανούπολη, το κεντρικό λιμάνι που εξυπηρετεί το Άγιον Όρος, διοργανώνονται μικρές «κρουαζιέρες» ένας περίπλους δηλαδή της Χερσονήσου του Άθωνα.

Κατά τη διάρκεια του περίπλου, οι μονές που βρίσκονται στα παράλια, στέλνουν μοναχούς οι οποίοι μεταφέρουν κάποια από τα κειμήλια τους.

Στις φωτογραφίες, από τον περίπλου των γυναικών της ενορίας του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στα Σεπόλια, φαίνεται η βάρκα που ξεκινά από το αγιορείτικο μοναστήρι για να συναντήσει το μικρό τουριστικό σκάφος που βρίσκονται οι γυναίκες της ενορίας.


Μόλις η βάρκα πλησιάσει, οι μοναχοί επιβιβάζονται στο σκάφος και εν πλω, πραγματοποιείται προσκύνημα των ιερών λειψάνων τα οποία δεν θα είχαν άλλο τρόπο οι γυναίκες να προσκυνήσουν.
Στο σκάφος οι κληρικοί ενημερώνουν για την ιστορία της Μονής και δίνουν λεπτομέρειες σχετικά με τα ιερά λείψανα που τους έχουν μεταφέρει.
Για τις κυρίες που είναι υπέρ της άρσης του άβατου στο Άγιον Όρος ίσως να μην είναι και ότι καλύτερο. Ωστόσο για τις πολλές που αποδέχονται την ιδιαιτερότητα της μοναστικής πολιτείας του Άθωνα, η λύση του περίπλου είναι η καλύτερη. - See more at: http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=3943&catid=15#sthash.x3UsTmcv.dpuf
Για τις κυρίες που είναι υπέρ της άρσης του άβατου στο Άγιον Όρος ίσως να μην είναι και ότι καλύτερο. Ωστόσο για τις πολλές που αποδέχονται την ιδιαιτερότητα της μοναστικής πολιτείας του Άθωνα, η λύση του περίπλου είναι η καλύτερη.