Την απόσυρση του νέου Ποινικού Κώδικα ζητάει, με ψήφισμα της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία προειδοποιεί για τον κίνδυνο μαζικών παραγραφών και τη δημιουργία αισθήματος ατιμωρησίας.

Σύμφωνα με νομικούς και δικαστικούς κύκλους ο νέος Ποινικός Κώδικας που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου περιλαμβάνει σε αρκετές περιπτώσεις διαφορετική μεταχείριση των κατηγορουμένων στο ενδεχόμενο καταδίκης, γεγονός που οδηγεί τους δικηγόρους στο να ζητούν αναβολές.

Κάτι που έχει γίνει αισθητό και στην Πάτρα, σύμφωνα με δικηγόρους και νομικούς κύκλους. Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα υπάρχουν δύο είδη ποινικών αδικημάτων. Καταργεί τα πταίσματα και διαχωρίζει τα αδικήματα σε κακουργήματα και πλημμελήματα. Αυτό σημαίνει ότι βαριές παραβατικές συμπεριφορές θα διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, με τις πιο ελαφριές να διώκονται διοικητικά.

Επίσης πολλά αδικήματα τα οποία μέχρι τώρα διώκονται αυτεπαγγέλτως, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα διώκονται μόνο μετά από μήνυση. Η Ένωση αξιώνει την άμεση απόσυρση τόσο του Ποινικού Κώδικα όσο και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «προκειμένου μέσα από περαιτέρω διαβούλευση των επιστημονικών φορέων, να αρθούν οι αστοχίες επιμέρους διατάξεων και να ληφθεί η δέουσα πρόνοια για τη δημιουργία των ελάχιστων αναγκαίων υποδομών πρακτικής εξυπηρέτησής τους».

Κάνει δε, λόγο για «κίνδυνο μαζικών παραγραφών και τη δημιουργία αισθήματος ατιμωρησίας αλλά και την αδυναμία πρακτικής βιωσιμότητας νεοσύστατων θεσμών, χωρίς την προγενέστερη εξασφάλιση της αναγκαίας ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού και των υλικοτεχνικών υποδομών της Εισαγγελίας, από την άμεση εφαρμογή».

«Μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να οδηγηθεί σε πρωτοφανείς συνθήκες ασφυξίας το σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης αλλά και προκειμένου να μην αποδυναμωθούν ή αδρανοποιηθούν στην πράξη, λόγω αδυναμίας πρακτικής εφαρμογής τους οι νεοσύστατοι θεσμοί, εκφράζει την αγωνία του κλάδου και υποβάλλει έκκληση στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας προκειμένου να προβούν σε άμεσο χρόνο στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες» καταλήγει το ψήφισμα της Ένωσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ενόψει της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από την 1η Ιουλίου, πολλές δίκες στα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων, παίρνουν αναβολή μετά από αίτημα των κατηγορουμένων, για να έχουν καλύτερη ποινική αντιμετώπιση, καθώς από 1ης Ιουλίου πολλές ποινές μειώνονται, ενώ συνήθη αδικήματα όπως αυτός της κλοπής, υποβαθμίζονται από κακουργήματα σε πλημμελήματα.