Εκτενές αντικυκλωνικό πεδίο (πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων) αναμένεται να εξαπλωθεί από την Αφρική προς την κεντρική Ευρώπη συνοδευόμενο από πολύ θερμές αέριες μάζες οι οποίες αναμένεται να ανεβάσουν τον υδράργυρο σε επίπεδα καύσωνα σε περιοχές όπως για παράδειγμα η ανατολική, κεντρική και νότια Γαλλία, η ανατολική, δυτική και νότια Γερμανία και η Ιταλία στο μεγαλύτερο τμήμα αυτής.

Καιρικές συνθήκες οι οποίες αναμένεται αν διατηρηθούν εκεί έως και τα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε. Από την άλλη, η προαναφερθείσα εξέλιξη στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία αναμένεται να οδηγήσει στην επικράτηση ΒΑ ροής στην περιοχή μας κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Κύριο χαρακτηριστικό η πνοή βορειοανατολικού ρεύματος, κάτι που αναμένεται να μετριάσει τις υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου πελάγους όπως και στην βόρεια & ανατολική Ελλάδα, καθώς και να οδηγήσει στην μεταφορά πιο ασταθών αερίων μαζών στις εν λόγω περιοχές, ευνοώντας έτσι την εκδήλωση βροχοπτώσεων και καταιγίδων.

Στον αντίποδα στις υπήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές, δηλαδή στην δυτική επικράτεια αυτό θα έχει χαρακτήρα καταβάτη με αποτέλεσμα να διατηρήσει την θερμοκρασία σε σχετικά πιο υψηλά επίπεδα μέχρι και το ερχόμενο Σ/Κ.


Ο καιρός στην Δυτική Ελλάδα

Συμπερασματικά στην δυτική Ελλάδα αναμένεται ο καιρός να εξελιχθεί ως εξής:

Τρίτη 25/6: Αίθριος καιρός με πιθανότητα για σποραδικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά ορεινά τμήματα. Η θερμοκρασία όσον αφορά τις μέγιστες τιμές της θα ανέλθει στους 34-36oC κατά Μ.Ο. με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται σε πεδινές περιοχές της δυτικής Στερεάς και της δυτικής-βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις στα 4-5 bf.

Τετάρτη 26/6 - Κυριακή 30/6: Αίθριες καιρικές συνθήκες. Ο υδράργυρος αναφορικά με τις μέγιστες τιμές του αναμένεται να ανέρχεται σε καθημερινή βάση στα επίπεδα των 34-36 και πιθανόν σε τοπικό επίπεδο τους 37oC. Οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα διατηρηθούν στο Ιόνιο με ένταση που θα αγγίζει τα 5 και κατά διαστήματα τα 6bf.

Μόνη παρέκκλιση από το καιρικό αυτό μοτίβο οι ενδείξεις για πιθανή αστάθεια στα ηπειρωτικά ορεινά κατά την διάρκεια των μεσημβρινών-απογευματινών ωρών του Σαββάτου.


Ο καιρός στην Πάτρα

Η πόλη της Πάτρας δεν θα αποτελέσει εξαίρεση από το γενικότερο καιρικό σκηνικό, όπως προαναφέρθηκε. Ενδείξεις για πιθανή αστάθεια στα ηπειρωτικά του νομού Αχαΐας μόνο κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της Τρίτης & του Σαββάτου.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένεται να διαμορφωθούν στην πόλη ως εξής:

Τρίτη 26/6 & Τετάρτη 27/6: 33-34oC

Πέμπτη 28/6: 35-36oC

Π-Σ-Κ 28/6-30/6: 33-35oC

Οι άνεμοι από ανατολικές - βορειοανατολικές διευθύνσεις εντός της πόλης στα 4-5bf. Σε περιοχές πλησίον του Ρίου στα βόρεια της πόλης καθώς και σε περιοχές πέριξ του Παναχαϊκού όρους ενδεχομένως να αγγίξουν οι ριπές τους πρόσκαιρα τα 6-7bf. Εξασθένιση αυτών αναμένεται από την Παρασκευή, όχι όμως και μεταβολή της διεύθυνσής τους.

Επιμέλεια Πρόγνωσης: Νικόλας Σερέτης

Ρωμανός Πατρών&

Για το www.meteoclub.gr : Nick-Stormlover.