Ο 7ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, υπό την αιγίδα της ΠΔΕΔΕ, στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης με τον W.R.O™ Hellas, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 στο «δροσερό» Κτίριο Β1 του Νότιου Λιμένα Πατρών, ολοκληρώνοντας τους Περιφερειακούς διαγωνισμούς της χώρας.

Με τη συμμετοχή 35 ομάδων στον Περιφερειακό διαγωνισμό, οι μαθητές έφτιαξαν ρομπότ για τις έξυπνες πόλεις του μέλλοντος με 18 ομάδες να προκρίνονται στον Τελικό του Εθνικού διαγωνισμού που θα γίνει στην Αθήνα την 30η Ιουνίου, διεκδικώντας το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O. 2019 (World Robot Olympiad), τον Νοέμβριο στην Ουγγαρία. Το φετινό θέμα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.™ έχει τίτλο «Smart Cities» και αφορά νέες, καινοτόμες ιδέες που θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πόλεων του μέλλοντος.

Οι πόλεις του μέλλοντος ονομάζονται “Έξυπνες πόλεις”: πόλεις με πιο αποδοτικές διαδικασίες, αυτοματισμούς, πράσινη ενέργεια και καινοτόμες ιδέες. Αυτή η ανάπτυξη θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην ασφαλέστερη κυκλοφορία και στη βελτίωση των συστημάτων δημόσιας συγκοινωνίας.

Έτσι λοιπόν στη διαγωνιστική κατηγορία Δημοτικού «Έξυπνη μεταφορά επιβατών», η αποστολή των ομάδων είναι η δημιουργία ρομπότ που να μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πραγματικό αυτόνομο ταξί που μεταφέρει τους επιβάτες από μια θέση εκκίνησης σε μια περιοχή-στόχο. Οι 6 ομάδες που κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση είναι:Στη διαγωνιστική κατηγορία Γυμνασίου «Έξυπνος φωτισμός», η αποστολή της πρόκλησης είναι το ρομπότ να μπορεί να αντικαταστήσει τους παλαιούς   λαμπτήρες με νέους «έξυπνους» λαμπτήρες και στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι ομάδες που κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση είναι:Στην κατηγορία Open 2019, οι ομάδες καλούνται να παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες στους τομείς της διακυβέρνησης, του χώρου εργασίας και της εκπαίδευσης, τομείς στους οποίους διαδραματίζουν ρόλο τα ρομπότ. Έτσι οι 5 ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη Δυτική Ελλάδα στην Αθήνα είναι: