Μια μυστηριώδης λάμψη, σε φωτογραφία που τράβηξε το Curiosity στον Αρη, ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει ξανά σενάρια για εξωγήινους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάμερες του ρόβερ τραβούν φωτογραφία στον Αρη με «ανωμαλίες» που δεν είναι εύκολο να εξηγηθούν. Αυτή τη φορά, η «ανωμαλία» ήταν μάλλον αστραπιαία, αφού στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ένα λεπτό πριν και ένα λεπτό μετά, δεν υπάρχει καμία λάμψη.

Η επίμαχη φωτογραφία από τον Άρη

Πρόκειται για φωτογραφία που τράβηξε το Curiosity, το ρόβερ της NASA. Σε αυτή, φαίνεται μια μυστηριώδης λάμψη σε έναν μακρινό λόφο. Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, μπροστά από ένα βραχώδες τοπίο, μια μακριά και ακανόνιστη λευκή λάμψη φαίνεται να περνάει από πάνω.

Αυτή η απεικόνιση έδωσε «τροφή» σε συνωμοσιολόγους, που πιστεύουν για μία ακόμη φορά ότι πρόκειται για εξωγήινους. Ομως, η NASA θεωρεί σαφώς πιθανότερο η λάμψη να προέρχεται από κάποια ηλιακή αντανάκλαση στους βράχους ή από την κοσμική ακτινοβολία ή από μια αναλαμπή στον ίδιο το φακό της κάμερας.

Το Curiosity έφθασε στον Αρη το 2012 και διαθέτει 17 κάμερες. Όλα αυτά τα χρόνια περιδιαβαίνει αργά τον Άρη και έχει στείλει στη Γη ένα μεγάλο όγκο δεδομένων και φωτογραφιών. «Σε χιλιάδες εικόνες που έχουμε πάρει από το Curiosity, βλέπουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα μερικές με φωτεινά σημεία. Οι πιο πιθανές εξηγήσεις είναι ότι προκαλούνται από κοσμικές ακτίνες ή από το φως του Ήλιου που αντανακλάται από τις επιφάνειες των βράχων», δήλωσε ο Τζάστιν Μάκι, μέλος της επιστημονικής ομάδας του ρόβερ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.