Το ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για τις αποκρατικοποιήσεις και ειδικότερα για τα λιμάνια επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt μιλώντας σε συνέδριο για τον ορυκτό πλούτο.

«Αμερικανικές επιχειρήσεις ελπίζουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες στις αποκρατικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα την αποκρατικοποίηση των λιμανιών, την ενέργεια καθώς και στους τομείς της γνώσης και της τεχνολογίας», ανέφερε ο πρέσβης.

Τόνισε επίσης ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα δεν σχετίζονται μόνο με την εγχώρια αγορά αλλά με το ρόλο της χώρας ως διαύλου για τα Βαλκάνια και ως κόμβου για το εμπόριο, την ενέργεια και τις μεταφορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σημείωσε ακόμη ότι προγράμματα όπως αυτό της Eldorado Gold είναι σημαντικά γιατί θα διευκολύνουν την διαφοροποίηση της οικονομίας πέραν των παραδοσιακών κλάδων του τουρισμού και της ναυτιλίας αλλά και επειδή η επιτυχία σχεδίων όπως αυτό θα δώσει σήμα στους ξένους επενδυτές ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει.

«Έχουμε επενδύσει στις σχέσεις με την Ελλάδα»

Ο κ. Pyatt υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει στις σχέσεις με την Ελλάδα και υποστηρίζουν την πλήρη οικονομική της ανόρθωση ενώ χαρακτήρισε την χώρα μας έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, δύναμη ειρήνης και σταθερότητας και μοντέλο για καλές σχέσεις γειτονίας.

Στο ίδιο συνέδριο επισημάνθηκε ότι ο ευρωπαϊκός στόχος για πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας ως το 2050 περνά αναγκαστικά από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου καθώς θα χρειαστούν μέταλλα για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων, κατασκευή μπαταριών κ.α.

Ωστόσο τονίστηκε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική είναι αντιφατική καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη υποστήριξη για την εξορυκτική βιομηχανία. Επισημάνθηκε ακόμη το γεγονός ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει πρόσθετες επιβαρύνσεις για τη δραστηριότητά του στην ΕΕ που δεν υπάρχουν για τους ανταγωνιστές στις τρίτες χώρες.

Οι ομιλητές σημείωσαν τη συμβολή του κλάδου στις επενδύσεις στην απασχόληση τις εξαγωγές ενώ υπογράμμισαν ότι για να προσελκυστούν επενδύσεις χρειάζονται ταχύτερες διαδικασίες, προβλεψιμότητα, ασφάλεια δικαίου, σταθερότητα της φορολογίας και επίλυση των προβλημάτων στο αδειοδοτικό πλαίσιο.