Ένα από τα ομορφότερα μέρη για εξερευνήσεις και για να έρθει κανείς κοντά με τη μαγεία της φύσης είναι οι Καταρράκτες του Ταξιάρχη στην Άνω Βλασία Καλαβρύτων. 

Οι καταρράκτες της ορεινής Αχαΐας κρύβουν τα δικά τους μυστικά. Ένα από αυτά είναι και το σπήλαιο που υπάρχει, το οποίο συνδέεται άμεσα με τους καταρράκτες, αποτελώντας μαζί τους ένα σύνολο που χαρακτηρίζει το οικοσύστημα της περιοχής, αναδεικνύοντας την ομορφιά και τη μαγεία αυτού του υπέροχου μέρους. 

Ο Πάνος Καρούτσος μπήκε στο εσωτερικό του σπηλαίου και προσπάθησε μέσα από ένα βίντεο να μας εξηγήσει τη λειτουργία του συστήματος, εξερευνώντας το. Πρόκειται για ένα σύστημα που οι γεωλόγοι ονομάζουν καρστικό, με τον Πάνο Καρούτσο να μας εξηγεί το πως αυτό έχει διανοιχτεί και αναπτυχθεί μέσα στο χώρο και στο χρόνο.

Ο αγωγός φιλοξενείται μέσα σε κερατόλιθους και ασβεστόλιθους. Όπως μας λέει, σκοπός του βίντεο είναι να μας κάνει να αγαπήσουμε τα σπήλαια και να τα προστατέψουμε για τους επόμενους από εμάς.


Πρόκειται για μία ακόμα προσπάθειά του να βοηθήσει τους φίλους των σπηλαίων και των περιπλανήσεων αυτών να μάθουν να τα εξερευνούν με ασφάλεια, παίρνοντας έτσι την ευκαιρία να δουν τι μαγικό κρύβουν μέσα τους, καθώς κάθε περιπλάνηση σε αυτά αποτελεί μια εμπειρία μοναδική και συνάμα συναρπαστική. 

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα σπήλαιο που βρίσκεται σε ένα υπέροχο μέρος της ορεινής Αχαΐας, όπως αυτό του Ταξιάρχη, με τους μοναδικούς καταρράκτες του, τον αέρα του βουνού, την πνοή του δάσους και τη δροσιά των τρεχούμενων νερών. 

Οι φωτογραφίες είναι του George Kafantaris και το βίντεο του Πάνου Καρούτσου.


Εξερεύνηση του καρστικού συστήματος στον Ταξιάρχη, στην Άνω Βλασία Καλαβρύτων