Με επιστολή του προς τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Έργων Υποδομής κ. Παύλο Στάμο ο Ποδηλατικός Όμιλος Πατρών θέτει θέμα δημιουργίας ποδηλατόδρομου εντός του παλαιού λιμένα και αναλύει την επιχειρηματολογία του. Η επιστολή έχει ως εξής:

"Κύριε Αντιδήμαρχε

Με μεγάλη ικανοποίηση μάθαμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την υλοποίηση μέρους της μελέτης των 33 ΚΜ ποδηλατοδρόμων της πόλης μας, αυτής του παραλιακού μετώπου από την Πλαζ έως το Νότιο πάρκο.

Σε συνέχεια της συνάντησης μας και της εποικοδομητικής συζήτησης που είχαμε μαζί σας για το εν λόγω θέμα σας παραθέτουμε και εγγράφως τις προτάσεις μας σχετικά με το τμήμα του ποδηλατοδρόμου που διέρχεται έξω από τον παλαιό λιμένα και συγκεκριμένα επί της οδού Όθωνος Αμαλίας και ειδικά στο τμήμα από την οδό Ηρώων Πολυτχνείου (Πύλη 7) έως την οδό Αγίου Νικολάου.

Πρόταση μας είναι ο ποδηλατοδρόμος να γίνει εντός του παλαιού λιμένα. Η λύση αυτή είναι δυνατή αφού υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του ΟΛΠΑ και μάλιστα γίνεται άμεσα εφικτή, για τους παρακάτω βασικούς λόγους.

Είναι προφανές ότι η διέλευση του ποδηλατοδρόμου εντός του παλαιού λιμένα θα έχει μικρότερο κόστος κατασκευής. Ίσως εν μέρει συμμετάσχει και ο ΟΛΠΑ. Θα είναι ποιο ασφαλής για τους χρήστες ποδηλάτες αφού θα είναι μακριά από την μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση της Όθωνος Αμαλίας. Με συνέπεια να είναι δυνατή η ποδηλατάδα για αναψυχή ή για μετακίνηση από όλη την οικογένεια.

Δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στην Όθωνος Αμαλίας η οποία αυτή την στιγμή είναι η ποιο γρήγορη οδός διέλευσης, για την νότια έξοδο από την πόλη. Δημιουργώντας τον ποδηλατοδρόμο επί της οδού θα υπάρξει μια μείωση του πλάτους της οδού περί τα τρία μέτρα, με συνέπειες στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Είναι το μέσο με το οποίο θα πατήσουμε ρόδα (πόδι) σιγά σιγά και στο παλαιό λιμάνι μέχρι την οριστική απόδοση του στην πόλη και τους κατοίκους της.

Κύριε Στάμο δεν θα πρέπει οι προσπάθειες σας να σταματήσουμε εδώ. Ο Ομιλός μας εδώ και αρκετά χρόνια έχει καταθέσει προτάσεις για την σύνδεση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης μας με ποδηλατοδρόμους. Καλό θα είναι να γίνει ένας σχεδιασμός, και με αργά αλλά σταθερά βήματα να αρχίσει η υλοποίηση του. Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών, από την πλαζ να συνεχίσει ο ποδηλατοδρόμος έως το πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο. Όσον αφορά τα ΤΕΙ, από τον νέο λιμάνι (οδός Ανθείας, υπάρχει ήδη ένα τμήμα ποδηλατοδρόμου), μέσω διαφόρων οδών να καταλήξει μέχρι τα ΤΕΙ και το Παμπελοποννησιακό στάδιο.

Θέση και δική σας σύμφωνα με την επιστολή σας την 10 Φεβρουαρίου 2015 «Το Συγκοινωνιακό – Κυκλοφοριακό της Πάτρας. Είμαστε πάντα στην διάθεση σας για όποια συνεργασία ή βοήθεια θελήσετε προκειμένου να αλλάξουμε την καθημερινότητα της πόλης μας προς όφελος των κατοίκων της".