Ένα νέο προεκλογικό δώρο για 8.500 αποστράτους επιφύλασσε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την απόδοση αναδρομικών, ύψους έως και 1.000 ευρώ, με τη σύνταξη Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα αναδρομικά θα δοθούν λόγω λαθών που έγιναν στις πληρωμές του Δεκεμβρίου του 2018, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα απόστρατοι να βρεθούν με ελάχιστα ή και καθόλου αναδρομικά.

Η πληρωμή του Δεκεμβρίου του 2018 αφορούσε το νόμο 4575/2018 σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ειδικά μισθολόγια.

Στην επόμενη κυβέρνηση το «μπαλάκι» για οφειλές αναδρομικών

Στο ίδιο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» τονίζεται ότι την ίδια στιγμή άλλοι 7.000 δικαιούχοι, κυρίως χήρες με σύνταξη αποστράτων αλλά και συνταξιούχοι στρατιωτικοί, βρέθηκαν να χρωστούν αναδρομικά. Αυτό συνέβη διότι στις πληρωμές Δεκεμβρίου πήραν περισσότερα από όσα δικαιούνταν και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να τα αναζητήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, αποφάσισε να παραπέμψει το «μπαλάκι» στην επόμενη κυβέρνηση.

Εν τέλει, προ ολίγων ημερών, ο ΕΦΚΑ ειδοποίησε τη Διεύθυνση Συντάξεων του Δημοσίου να ετοιμάσει το αρχείο με τις 8.500 περιπτώσεις συνταξιούχων αποστράτων που έχουν λαμβάνειν έξτρα αναδρομικά από το νόμο 4575/2018. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η πληρωμή των έξτρα αναδρομικών θα γίνει είτε με τη σύνταξη Ιουλίου -καταβάλλεται στις 27 Ιουνίου- είτε την 1η Ιουλίου, ελάχιστες ημέρες προ των εκλογών, με εμβόλιμη πληρωμή.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν περίπου 10.000 επιπλέον συντάξεις που ανήκουν είτε στην κατηγορία αποστράτων είτε σε άλλα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, γιατροί κ.ά.) για εντοπισμό τυχόν λαθών. Θα χρειαστεί ένα διάστημα μηνών προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως ποιοι έχουν να λάβουν υπόλοιπα και ποιοι οφείλουν να επιστρέψουν αναδρομικά.