Μια πρώτη ανάγνωση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για την Αχαΐα δείχνει ότι τα 12 ονόματα που συμπεριλήφθηκαν για να πάρουν μέρος στη μάχη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενα από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα είναι επικεφαλής στο νομό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrasevents.gr η λίστα των 12 ονομάτων μέχρι να καταρτιστεί και να οριστικοποιηθεί, άλλαξε αρκετές φορές και το γράψε σβήσε έδωσε και πήρε. Όχι ότι άλλαζαν τόσο τα πρόσωπα. Το θέμα ήταν ότι από τα 17 ονόματα που υπήρχαν στην λίστα των κεντρικών μηχανισμών του κόμματος, πέντε από αυτά θα έπρεπε να μείνουν απ' έξω. 

Το ένα διευκόλυνε την όλη κατάσταση. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου στην πρόταση που της έγινε από την Νέα Δημοκρατία απάντησε ότι θέλει να δώσει βάρος και να αφιερωθεί στα θέματα του συνδικαλιστικού τομέα και του επαγγελματικού της κλάδου, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Έτσι έμειναν 16.

Οι δύο εκπλήξεις

Οι δύο υποψήφιοι που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει εκπλήξεις ακούνε στα ονόματα της Έλενας Ταπεινού και του Θανάση Νταβλούρου.

Η πρώτη, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ήταν άπειρη και θα μπορούσε να είχε ευκαιρίες στο μέλλον. Όμως οι πιέσεις που άσκησαν στελέχη από την Δυτική Αχαΐα και έχουν ειδικό βάρος, άλλαξαν την όλη κατάσταση. 

Το κυριότερο βέβαια ήταν το βιογραφικό της που το πληροφορήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι μόλις 26 χρονών, η πιο νεαρή υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα ψηφοδέλτια της, σε πανελλήνιο επίπεδο και έχει κάνει σημαντικά πράγματα, επαγγελματικά και μορφωτικά. Είναι γνωστή άλλωστε η επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να δίνει τόπο στα νιάτα και στα νέα παιδιά.

Ο Θανάσης Νταβλούρος, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, δεν ήταν στους "εντός" αρχικά. Ο  ίδιος, όμως, εξακολουθεί να έχει ένα δυνατό ρεύμα στους κύκλους της ΝΟΔΕ, κάτι που έπαιξε ρόλο, ενώ εκτιμήθηκε το χαμηλό προφίλ που έχει επιδείξει και ότι δηλώνει πάντα παρών στις ανάγκες του κόμματος.  

Οι λεγόμενοι "στάνταρ"

Από εκεί και πέρα, κάποια ονόματα ήταν στάνταρ. Στους άνδρες ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Ιάσονας Φωτήλας και ο Άγγελος Τσιγκρής, ενώ στις γυναίκες στις σίγουρες ήταν η Ευσταθία Γιαννιά, η Αθηνά Τραχήλη, η Χριστίνα Αλεξοπούλου και η Ασπασία Ρηγοπούλου.

Στο τέλος έδαφος κατάφερε και κέρδισε και η Έλενα Κονιδάρη, παίρνοντας, μάλιστα, τη θέση κάποιου εκ των ανδρών από την 17μελή λίστα, σε ένα ψηφοδέλτιο που θα έχει έξι γυναίκες υποψήφιες, μία παραπάνω από τις πέντε που είναι υποχρεωτικές. Ο στόχος έτσι και αλλιώς για την Νέα Δημοκρατία δεν αλλάζει.

Να πάρει την πρωτιά στην Αχαΐα και να βγάλει τρεις έδρες, κάτι που έχει να πετύχει αρκετά χρόνια. Ο πήχης βλέπετε από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατεβαίνει στο νομό ήταν εξαρχής ψηλά.