Την γνωρίσαμε από τους Space Soda. Ξεχώρισε με την αισθαντική της φωνή, τον συναισθηματισμό που έβγαζε στα τραγούδια της και το γενικότερο ύφος της στον τρόπο που τραγουδούσε, αλλά και την παρουσία της πάνω στη σκηνή. 

Η Ιωάννα Ζαχαροπούλου πλέον αποτελεί παρελθόν από τους Space Soda και συνεχίζει την δική της μουσική της πορεία. Όπως λέει στο patrasevents.gr η αποχώρηση τις από τους Spase Soda δεν έχει καμία σχέση με το solo project που ακολουθεί πλέον. "Η διαφορετική μουσική πορεία με τα παιδιά δε συνέβη επειδή ήθελα να ξεκινήσω την προσωπική μου δουλειά και να κτίσει μία σόλο καριέρα πάνω στο τραγούδι" τονίζει. 

Το solo project το οποίο ετοιμάζει και αναμένεται να κυκλοφορήσει είναι το "Sugar. Jo". "Πρόκειται για κάτι πολύ διαφορετικό" τονίζει. "Αρχικά τα όργανα δεν είναι φυσικά - κάτι κάτι πολύ καινούριο για εμένα- και σίγουρα, η διαδικασία γέννησης ενός κομματιού δεν έχει τη συλλογικότητα και το κλίμα που υπήρχε στην μπάντα. Πάντα όμως το διαφορετικό, στην αρχή είναι ξένο αλλά σιγά σιγά ανακαλύπτεις την ομορφιά του.

Η μουσική για την Πατρινή νεαρή τραγουδίστρια είναι ένας τρόπος ζωής, μία μορφή φιλοσοφίας για τα πράγματα που μας περιβάλλουν. "Ξεκίνησα να διδάσκομαι μουσική από την ηλικία των 9 ετών. Κλασική μουσική.

Μέσα από τη μελέτη απέκτησα χαρακτηριστικά όπως αυτά της υπομονής, της επιμονής, της πειθαρχίας. Επομένως, σε τεράστιο βαθμό η μουσική έχει επηρεάσει την εξέλιξη του χαρακτήρα μου. Είναι καταφύγιο, είναι εκτόνωση και πηγή αισιοδοξίας".


Η Ιωάννα Ζαχαροπούλου σε solo project (teaser)

Το επαγγελματικό κομμάτι της μουσικής την αφορά άμεσα, όμως με ένα κάπως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που νομίζαμε. "Δεν με ενδιαφέρει τόσο η προβολή μου ως τραγουδίστριας, όσο το κομμάτι της διδασκαλίας της μουσικής. Η μουσική δημιουργικότητα στα παιδιά είναι αυτό που στοχεύω και ο δρόμος πάνω στον οποίο θέλω να προχωρήσω και να πετύχω πράγματα". 

Τα τραγούδια που έχει γράψει για το "Sugar Jo" τα οποία και έχουν ανέβει στο sound clound, είναι ολότελα δικά της, στίχοι, μουσική, σύνθεση ενορχήστρωση και ερμηνεία. Πρόκειται, δηλαδή, για μία προσωπική της δουλειά που κινείται στο δικό της ύφος. Η ίδια όμως τονίζει δεν ψάχνεται και τόσο στο όλο ζήτημα για το ύφος της. 

"Η αλήθεια είναι πως δεν ψάχνω κάποιο συγκεκριμένο ύφος, ούτε προσπαθώ να διαφοροποιηθώ από  τη δουλειά που κάναμε με τα παιδιά στους Space Soda. Σίγουρα είναι κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που δεν γράφουν τέσσερα άτομα αλλά ένα. Είναι δηλαδή απόρροια μουσικών ακουσμάτων και βιωμάτων ενός ατόμου. Ο,τι έμπνευση μου έρθει, κάθομαι και τη γράφω. Ο,τι σκεφτώ αυθόρμητα εκείνη την ώρα, το κάνω στίχους". 

Ωστόσο, αυτό δεν σημάνει ότι δεν πειραματίζεται. "Το ύφος του κάθε κομματιού είναι αρκετά random κι επειδή πειραματίζομαι με τους ήχους που δίνονται από τα μουσικά προγράμματα, δεν ξέρω ούτε κι εγώ τι αποτέλεσμα θα βγει κάθε φορά. Είμαι αρχάρια στον κόσμο της μουσικής μέσω προγράμματος στον υπολογιστή και απλά ότι μου αρέσει  το χρησιμοποιώ". 


Από το τραγούδι και τα live της αρέσει η αίσθηση της επικοινωνίας με τον κόσμο. "Η αίσθηση του να είσαι στη σκηνή και να τραγουδάς, να επικοινωνείς δηλαδή στον κόσμο τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, είναι κάτι το απίστευτο. 

Η αδρεναλίνη που σε κυριεύει εκείνη τη στιγμή και η διάδραση με το κοινό είναι ένα είδος flow experience για εμένα. Γινόμαστε όλοι ένα σώμα και έπειτα βλέπεις χαμόγελα και ήρεμα πρόσωπα. Είναι ανεκτίμητο". 

Όμως παραμένει ξεκάθαρη στα σχέδια που έχει για τη μουσική. "Αυτό που με απασχολεί είναι το πεδίο της μουσικοπαιδαγωγικής και εκεί προσπαθώ να εξελιχθώ. Στο κομμάτι της δημιουργίας και ερμηνείας κομματιών, απλά θα γράφω όσο έχω κάτι να πω κι αν είναι να συμβεί κάτι μεγαλύτερο, θα συμβεί. 

Ποτέ δεν κλείνεις πόρτες κι αν μου δοθεί κάποια καλή ευκαιρία, ελπίζω να έχω μάτια ανοιχτά για να την αρπάξω! Αν πάλι όχι, ήδη είμαι ικανοποιημένη με αυτό που κάνω".

Όσο για το αν θα έκανε ποτέ το βήμα για να πάει σε ένα talent show της τηλεόρασης για να ακολουθήσει το όνειρο της στο τραγούδι, είναι κάθετη:

"Ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά αν θίξω κάποιον με την παρακάτω δήλωση αλλά, θεωρώ ότι "τύχη’" και talent show δεν πάνε μαζί.
Δεν κρίνω ούτε κατακρίνω ανθρώπους που το έχουν κάνει αλλά, όχι.

Δεν θα έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία.  Διαφωνώ με τον τρόπο έκθεσης και προβολής της τηλεόρασης, η οποία χρησιμοποιεί και πολλές φορές εκμεταλλεύεται ταλαντούχα παιδιά – ή μη". 


Η 29χρονη Πατρινή έχει μέσα της την καλλιτεχνική φύση που της προσδίδει έναν ρομαντισμό που της έχει κάνει κακό, όπως λέει. "Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσω τη λογική μου και να αντιμετωπίσω τη ζωή με ρεαλισμό και ψυχραιμία και όχι με ατέρμονο παρορμητισμό.

Χρειάζεται να υπάρχει πάντα μία ισορροπία ανάμεσα στη λογική και στο συναίσθημα. Οπότε προσπαθώ να κρατήσω αυτή τη δύσκολη ισορροπία η οποία θα με κράτα γειωμένη". Ως προσωπικότητα, πάντως, δηλώνει πεισματάρα και υπομονετική ταυτόχρονα. 

Η ίδια έχει και άλλα ενδιαφέροντα, άλλωστε, πέρα από την μουσική και το τραγούδι. "Η ζωγραφική, τα βιβλία, λατρεύω τα φιλοσοφικά και δε διαβάζω μυθιστορήματα.  Κι ένα από τα μεγαλύτερα ενδιαφέροντά μου, είναι η αναζήτηση. Όποτε μπορώ και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, μπαίνω σε ένα αεροπλάνο και φεύγω". 

(Το φωτογραφικό υλικό είναι της Χριστίνας Σπηλιωτοπούλου).