Το νέο διοικητικό και δημαρχιακό μέγαρο της Πάτρας κατασκευάζεται, με τις εργασίες να βρίσκονται στην κορύφωση τους.

Μιλάμε για το έργο στο Παλαιό Αρσάκειο της Πάτρας, σε ένα από τα μεγαλύτερα, επιβλητικότερα και ομορφότερα κτίρια της αχαϊκής πρωτεύουσας, το οποίο ήταν για πολλά χρόνια εγκαταλειμμένο και παίρνει ζωή. 

Το Παλαιό Αρσάκειο είναι ένα από τα κτίρια αυτά που χαρακτηρίζουν και αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα της Πάτρας, έχοντας πίσω του μία μεγάλη ιστορία που συνδέεται με την ιστορία αυτής της πόλης. Είναι ένα κτίριο που ανήκει στην δημοτική περιουσία και είναι αναγκαίο να μείνει στην πόλη. 

Πάνω σε αυτή τη συλλογιστική ο δήμος αποφάσισε να μετατρέψει το Παλαιό Αρσάκειο στο νέο του διοικητικό του κέντρο, στεγάζοντας εκεί το σύνολο σχεδόν των δημοτικών του υπηρεσιών και τις αντιδημαρχίες. Στο ανακαινισμένο κτίριο θα μετακομίσει και το γραφείο του δημάρχου μαζί με τη γραμματεία του.

Το Παλαιό Αρσάκειο θα μετατραπεί με λίγα λόγια στο νέο διοικητικό κέντρο του δήμου, έχοντας ταυτόχρονα και τον ρόλο του δημοτικού μεγάρου. Με βάση την τεχνική έκθεση που έχει συντάξει η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής του έργου του δήμου, η κατανομή των δημοτικών υπηρεσιών θα γίνει έως εξής: 

Στο ημιυπόγειο θα πάει στεγαστεί το αρχείο της πολεοδομίας, η αίθουσα συνεδριάσεων και η διεύθυνση Προσόδων. Στο ισόγειο του παλιού σχολείου θα εγκατασταθεί η διεύθυνση έργων (τεχνικές υπηρεσίες), στον πρώτο όροφο η διεύθυνση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ενώ στον δεύτερο όροφο θα μετακομίσει η διεύθυνση οικονομικής διαχείρισης, διοίκησης και προμηθειών. 


Ενίσχυση του δημοτικού ταμείου και ενεργειακή αναβάθμιση

Πέρα από τις υπηρεσίες αυτές στη μελέτη υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία μιας μεγάλης αίθουσας συνεδριάσεων, ικανής για να φιλοξενεί ημερίδες και διάφορες εκδηλώσεις, ενώ υπάρχει και ειδική αναφορά για τον αύλειο χώρο του Παλαιού Αρσακείου ο οποίος θα χρησιμοποιείται για καλλιτεχνικές, μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Το έργο δεν αφορά απλά και μόνο την αναδιαμόρφωση του κτιρίου, αλλά και την ενεργειακή του αναβάθμιση, κάτι που θα του δώσει την δυνατότητα να στέκεται όρθιο, νικώντας την φθορά του χρόνου και την υγρασία, για αρκετές δεκαετίες ακόμα.

Στόχος των μελέτης και των εργασιών που γίνονται είναι να μην αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική και αυθεντική φυσιογνωμία του κτιρίου και ταυτόχρονα να μπορεί να εξυπηρετεί λειτουργικά τις δημοτικές υπηρεσίες, ως ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο. 

Η ολοκλήρωση του έργου και η μεταφορά ένα μεγάλο μέρος των δημοτικών υπηρεσιών του θα ενισχύσει το δημοτικό ταμείο οικονομικά αφού θα γλιτώσει τον δήμο από έναν σημαντικά μεγάλο ποσό που δίνει αυτή τη στιγμή για την ενοικίαση άλλων κτιρίων που ανήκουν σε ιδιώτες, όπως για παράδειγμα το κτίριο της οδού Βότση. 


Οι σκέψεις για το τι θα γίνουν οι χώροι στη Μαιζώνος

Στην Μαιζώνος οι ισόγειο χώροι που στεγάζουν διάφορες υπηρεσίες θα μετατραπούν και θα γίνουν η νέα Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ η αίθουσα που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή την Δημοτική Πινακοθήκη, το ισόγειο δηλαδή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, θα μετατραπεί και αυτό σε βιβλιοθήκη, με την πρόθεση της δημοτικής αρχής να μεγαλώσει εκεί την Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη που αυτή τη στιγμή είναι σε ένα ιδιαίτερα μικρό χώρο. 

Σκέψεις υπάρχουν και για την αξιοποίηση του νυν Δημοτικού Μεγάρου στη Μαιζώνος. Σύμφωνα με τις σκέψεις αυτές το κτίριο αυτό θα μετατραπεί σε ένα είδους μουσείου που θα αναδεικνύει την ιστορία και την ταυτότητα της Πάτρας, ενώ στις κεντρικές του αίθουσες θα φιλοξενούνται συναντήσεις του δημάρχου με υψηλούς προσκεκλημένους (πρέσβεις, πρωθυπουργοί κτλ).

Εκεί με βάση την πρόβλεψη που θα υπάρχει θα τελούνται και οι πολιτικοί γάμοι. Πάντως, το έργο στο Παλαιό Αρσάκειο χρηματοδοτείται μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αναμένεται να φτάσει 1.840.363,77 ευρώ, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα απαιτηθεί και ένα διάστημα ορισμένων μηνών για να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση των δημοτικών υπηρεσιών που θα γίνει σταδιακά για να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα με την συνολική λειτουργία του δήμου.