Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατηγόρησε το Ιράν, τον κύριο αντίπαλο του σουνιτικού βασιλείου στην περιοχή, για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στην περιοχή του Κόλπου, σε συνέντευξή του στη σαουδαραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat.

«Το ιρανικό καθεστώς δεν σεβάστηκε την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη και ενώ εκείνος βρισκόταν εκεί απάντησε στις προσπάθειές του εξαπολύοντας επίθεση εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων, ένα εκ των οποίων ήταν ιαπωνικό», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην αραβόφωνη εφημερίδα.

Αποσπάσματα της συνέντευξης δημοσιεύθηκαν το βράδυ Σαββάτου (15/06) προς Κυριακή (16/06). Η επίθεση εναντίον των δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν σημειώθηκε καθώς ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε βρισκόταν στην Τεχεράνη με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Δεν θέλει πόλεμο, αλλά θα αντιμετωπίσει κάθε απειλή

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι το Ριάντ δεν θέλει έναν πόλεμο στην περιοχή αλλά δεν θα διστάσει να αντιμετωπίσει κάθε απειλή στα ζωτικά του συμφέροντα.

«Δεν θέλουμε πόλεμο στην περιοχή. Αλλά δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απειλή εναντίον του λαού μας, της κυριαρχίας μας, της εδαφικής μας ακεραιότητας και των ζωτικών μας συμφερόντων», ανέφερε ο μπιν Σαλμάν. Συμπλήρωσε ότι οι «επιθέσεις από το Ιράν» απαιτούν η διεθνής κοινότητα να λάβει μια αποφασιστική στάση.

Προειδοποίηση και για την υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε και «όσους εκμεταλλεύονται» την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ασκώντας μια έμμεση κριτική εναντίον της Τουρκίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ εντάχθηκαν απότομα έπειτα από τη στυγνή δολοφονία του δημοσιογράφου της Σαουδικής Αραβίας στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Άνθρωπος με πολλές διασυνδέσεις στη βασιλική οικογένεια που όμως είχε επικρίνει κάποιες από τις αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου μπιν Σαλμάν, ο αρθρογράφος της Washington Post Κασόγκι δολοφονήθηκε και το πτώμα του διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου από μια ομάδα 15 πρακτόρων που έφτασαν από το Ριάντ στην Τουρκία. Η αποκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε σάλο σε διεθνές επίπεδο.

Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν οι πρώτοι που δήλωσαν ότι ο δημοσιογράφος ήταν θύμα ανθρωποκτονίας, προτρέποντας τους Σαουδάραβες να αποκαλύψουν πού βρισκόταν η σορός του, η οποία δεν βρέθηκε ποτέ. «Ο θάνατος του Τζαμάλ Κασόγκι είναι ένα πολύ οδυνηρό έγκλημα», δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε σήμερα στη σαουδαραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat.

Ελπίδες για στενές σχέσεις και με την Τουρκία

«Οποιοσδήποτε εκμεταλλεύεται πολιτικά την υπόθεση πρέπει να σταματήσει να το πράττει και να προσκομίσει αποδείξεις στο δικαστήριο, γεγονός που θα συμβάλει στην απόδοση δικαιοσύνης», συνέχισε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία. Ο πρίγκιπας σημείωσε ότι ελπίζει σε στενές σχέσεις με «όλες τις ισλαμικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Η εισαγγελία της Σαουδικής Αραβίας έχει ασκήσει διώξεις σε βάρος περισσοτέρων 20 προσώπων και έχει ζητήσει την επιβολή της θανατικής ποινής σε πέντε εξ αυτών. Οι σαουδαραβικές αρχές φρόντισαν να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη για την υπόθεση τον πρίγκιπα διάδοχο.

Η CIA ωστόσο έχει συμπεράνει ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε τον φόνο του δημοσιογράφου. Στη συνέντευξή του ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του να «ρίξει φως» σε αυτή την υπόθεση.