Το one night stand τα καλοκαίρια δίνει και παίρνει και η Πάτρα δεν θα μπορούσε να ήταν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. 

Στις παραλίες γύρω από την αχαϊκή πρωτεύουσα, έχοντας παρέα το φως των άστρων και τον ήχο των κυμάτων, ζευγάρια που πολλές φορές δεν γνωρίζονται πάνω από δύο ώρες μεταξύ τους, επιδίδονται σε ερωτικές συνευρέσεις της μιας βραδιάς, αποφεύγοντας στο τέλος να δώσουν ακόμα και τηλέφωνο για να αποκτήσουν έστω και μια επαφή με το άτομο που πριν από λίγα λεπτά, έβγαζαν τα μάτια τους. 

Το ραντεβού για το one night stand, μετά από μία απρόσμενη γνωριμία που έχει προηγηθεί δίνεται σε μέρη όπως τα Βραχνέικα, η Πλαζ, το Ρίο, ενώ υπάρχουν ασφαλώς και τα πιο κλασικά μέρη για τους μυημένους του είδους, απόμερα σημεία που συνήθως δεν έχουν κόσμο.

Αν λοιπόν δείτε ένα βράδυ σε κάποια από τις παραλίες γύρω από την Πάτρα τα σταθμευμένα αυτοκίνητα να κουνιούνται, σαν βάρκες στο νερό, να ξέρετε που οφείλεται. Αυτό που κάνει αίσθηση στις μέρες μας είναι ότι το one night stand έχει πάψει να είναι αποκλειστικά προνόμιο των ανδρών, με την έννοια του κυνηγού. 

Αντίθετα, πλέον οι νεαρές είναι αυτές που έχουν γίνει κυνηγοί, πηγαίνοντας μόνες σε κάποιο μπαράκι ή με τις φίλες τους και φεύγοντας από εκεί ζευγαρωμένες, έχοντας "καμακώσει" κάποιον που τους έχει κάνει το "κλικ". Ίσως έτσι εξηγείται που σε πολλά μαγαζιά βλέπει εύκολα κάποιος νεαρές κοπέλες να είναι ασυνόδευτες, χωρίς αγόρι, έχοντας παρέα τις φίλες τους. 

Αυτοί πάντως που γνωρίζουν καλά το σπορ και επιδίδονται σε αυτό συχνά, είναι οι άνδρες που εργάζονται τη νύχτα. Ένας κανόνας που μερικές φορές ισχύει και για τα κορίτσια. Ωστόσο, το one night stand στη συνείδηση των πολλών είναι ταυτισμένο με το καλοκαίρι και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ανεμελιά και την ξενοιασιά της εποχής, αλλά υπάρχει και η επιστημονική του εξήγηση. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το καλοκαίρι έχει την ικανότητα να απελευθερώνει τον άνθρωπο, από τις ηθικές του αναστολές και ταυτόχρονα να τον χαλαρώνει από τους κανόνες και τους περιορισμούς που ενδεχομένως να έχει βάλει στον εαυτό του.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες ο ιδρώτας και οι φερορμόνες, που αποτελούν τις αόρατες βιολογικές βάσεις της ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς οδηγούν σε πιο επιθετικές, παθιασμένες, κτητικές συμπεριφορές και τάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους είναι ως επί το πλείστον εφήμερες.