"Πράσινο" φως έδωσαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν στις θάλασσες της ανατολικής Πάτρας πριν από μερικές ημέρες από το Μοριακό Εργαστήριο Iwater Food του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Απόστολο Βανταράκη οι έλεγχοι που έγιναν στις κοντινές θάλασσες στην Πάτρα από την Πλαζ έως τον Ψαθόπυργο έδειξαν ότι οι Πατρινοί μπορούν άφοβα να χαίρονται το κολύμπι και να κολυμπούν στα νερά που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση με την πόλη τους, γεγονός που ανακούφισε αρκετούς λουόμενους που φέτος ενδέχεται να μην πάνε κάπου διακοπές. Οπότε θα χαρούν το καλοκαίρι στις κοντινές παραλίες της Πάτρας.

Ο κ. Βανταράκης μιλώντας στο patrasevents.gr επεξηγεί. "Η πρωτοβουλία για τους ελέγχους αυτούς ήταν δική μας και έγινε με πόρους που προέρχονται από το Εργαστήριο, κρίνοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνουν από τη στιγμή που φτάσαμε στην καλοκαιρινή σεζόν και ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει που κολυμπά. 

Τα αυξημένα δείγματα ολικών κολοβακτηριδίων που εντοπίστηκαν σε ορισμένες παραλίες όπως για παράδειγμα στον Καστελόκαμπο δεν είναι ανησυχητικά καθώς έχουν να κάνουν με φυσικούς παράγοντες. Το σημαντικό είναι ότι οι μετρήσεις για τους εντερόκοκκους που αφορούν τον ανθρώπινο παράγοντα ήταν χαμηλές σε όλες τις παραλίες που έγιναν έλεγχοι και το γεγονός αυτό κάνει επιτρεπτό το κολύμπι, χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους λουόμενους". 

Όμως ο καθηγητής διευκρινίζει: "Θα πρέπει να περιμένουμε να προχωρήσουμε και στους επόμενους δειγματοληπτικούς ελέγχους, αν θέλουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα".


"Κινούμαστε μόνοι..."

Σε ότι αφορά όμως τις παραλίες δυτικά της Πάτρας, τι γίνεται;

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Βανταράκης οι έλεγχοι στις παραλίες αυτές θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα, αρχίζοντας από την παραλία των Βραχνεΐκων, φτάνοντας έως και την Καλόγρια. 

"Κινούμαστε όπως σας είπα και πριν μόνοι μας. Ως γνωστόν οι επιδοτήσεις από το κράτος έχουν σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Φέτος ξεκίνησαν οι έλεγχοι κάπως αργά εξαιτίας των βροχοπτώσεων που θα μας δυσκόλευαν στο να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα, ενώ λόγω του ίδιου παράγοντα, άργησε να ξεκινήσει και η κολυμβητική περίοδος.

Ωστόσο, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι καλά και επιτρέπουν το κολύμπι". Οι επόμενοι έλεγχοι στις παραλίες ανατολικά από την Πάτρα θα πραγματοποιηθούν σε 15 μέρες από τώρα.