Έχουν περάσει δύο μήνες από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων που λίγο έλειψε να κάνει στάχτη τον ιστορικό ναό και οι δωρεές για την αποκατάστασή του παραμένουν άφαντες.

Τα πρώτα εικοσιτετράωρα αμέσως μετά την φωτιά, χιλιάδες ήταν εκείνοι που εκδήλωσαν την πρόθεση να συμβάλλουν όπως μπορούν στην αποκατάσταση της ζημιάς στον ναό. Η συγκέντρωση χρημάτων ξεπέρασε κάθε προσδοκία και οι πληροφορίες ήθελαν τότε το ποσό που συγκεντρώνεται για την Παναφία των Παρισίων να πλησιάζει το 1 δις ευρώ.

Σήμερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του FranceInfo, από τα 850 εκατ. ευρώ που φαίνεται πως υποσχέθηκαν να δωρίσουν οι δωρητές για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, μόνο τα 80 εκατ. - ήτοι 9% - έχουν κατατεθεί στους τέσσερις οργανισμούς που ανέλαβαν να συγκεντρώσουν χρήματα για τον σκοπό αυτό.


Scenes from Notre Dame Cathedral fire in Paris

Αρνό και Πινό τηρούν σιγή ιχθύος για τη δωρεά στην Παναγία των Παρισίων

Ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα που υποσχέθηκαν να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων δυο από τις πιο πλούσιες οικογένειες του κόσμου, η οικογένεια Αρνό που βρίσκεται πίσω από τον οίκο LVMH (Louis Vuitton) με 200 εκατ. ευρώ και η οικογένεια Πινό, που διαθέτει μεταξύ άλλων τους οίκους Gucci και Yves Saint Laurent, με 100 εκατ. ευρώ.

Οι δύο οικογένειες αναφέρουν πως θα δίνουν τα χρήματα τμηματικά και ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εταιρίες δεν επιθυμούν το κράτος να επωφεληθεί των χρημάτων αυτών πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες. Κάπως έτσι, οι δωρεές που έχουν πιστωθεί ανήκουν κατά κύριο λόγο σε πολίτες που έχουν στείλει τις δωρεές τους μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή.


Δεκάδες απέσυραν την δωρεά στην Παναγία των Παρισίων

Κοινότητες από όλη τη Γαλλία, αλλά και πολίτες ειδοποίησαν τους αρμόδιους φορείς πως θα αποσύρουν την δωρεά τους στην Παναγία των Παρισίων. Η δικαιολογία που προέβαλαν ήταν πως εφόσον η συγκέντρωση χρημάτων είχε τέτοια επιτυχία, που πλησίασε το 1 δις ευρώ, τότε δεν ήταν απαραίτητο να καταβάλουν τελικά και εκείνοι χρήματα. Οι τέσσερις οργανισμοί που διαχειρίζονται τις δωρεές υποστηρίζουν ωστόσο πως οι περιπτώσεις αυτές δεν ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ και δεν αλλάζουν δραματικά το προβλεπόμενο ποσό που ελπίζουν να συγκεντρώσουν για την Παναγία των Παρισίων.

Ποια είναι όμως η εικόνα ως τώρα; Το ίδρυμα της Γαλλίας συγκέντρωσε υποσχέσεις για 29 εκατ. ευρώ και έχει επιβεβαιώσει τα 9 εκατ. Από την πλευρά του το ίδρυμα για την πολιτισμική κληρονομιά έλαβε υποσχέσεις δωρεών ύψους 221 εκατ. ευρώ, με τις πραγματικές καταθέσεις να φτάνουν σήμερα τα 54,5 εκατ. Αντίστοιχα και το ίδρυμα της Παναγίας των Παρισίων δέχτηκε προσφορές για δωρεές 395 εκατ. ευρώ, έχοντας συγκεντρώσει όμως μόνο 15 εκατ. μέχρι σήμερα.


Notre Dame Cathedral devastated by fire in Paris

Κινδυνεύει ακόμη με κατάρρευση ο τρούλος της Παναγίας των Παρισίων

Την ίδια ώρα, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση ο Γάλλος υπουργός πολιτισμού Φρανκ Ριεστέ τόνισε πως ο τρούλος της Παναγίας των Παρισίων κινδυνεύει ακόμη με κατάρρευση. «Η Παναγία των Παρισίων βρίσκεται ακόμη και σήμερα σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση, ειδικά σε ό, τι αφορά στον τρούλο που δεν έχει ακόμη θωρακιστεί. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει» είπε χαρακτηριστικά. Αυτό είναι άλλωστε και ο λόγος που το κτίριο και ο περίβολός του παραμένουν αποκλεισμένα στο κοινό.

Στις 15 Απριλίου, φωτιά που ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έκαψε την ξύλινη κορνίζα της Παναγίας των Παρισίων και προκάλεσε σημαντικές φθορές στη στέγη του ναού. Η πυρκαγιά συγκέντρωσε τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας, με μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο.