Βατά χαρακτηρίζονται μέχρι στιγμής τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων από τους Πατρινούς υποψηφίους και τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. 

Θέματα που όποιος είχε διαβάσει και είχε ξεπεράσει το άγχος αυτής της ομολογουμένως ψυχοφθόρας διαδικασίας, μπορούσε να γράψει και να αποδώσει. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως αυτό που έγινε με το δεύτερο θέμα της Φυσικής, εκεί που οι περισσότεροι υποψήφιοι πελάγωσαν, σε τέτοιο βαθμό που αναγκάστηκε η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής να προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση. 

Στην ανακοίνωση αυτή της Εταιρείας στην οποία συμπεριλαμβάνονται και αρκετοί Πατρινοί φυσικοί, τονίζεται ότι τα θέματα των πανελληνίων εξετάσεων απευθύνονται σε πολύ υψηλού επιπέδου υποψήφιους και μάλιστα αναρωτιέται «αν η επιλογή των θεμάτων εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, που επαληθεύουν τις επιλογές (!) του Υπουργού για το νέο εξεταστικό σύστημα».

Επίσης, όπως επισημαίνει η Εταιρεία, «φέτος οι εξετάσεις Φυσικής κατέληξαν σε εξετάσεις αντοχής, με θέματα τεχνητά κατασκευασμένα και υπερβολικά φορτωμένα με μαθηματικές πράξεις που δεν αναδεικνύουν τις έννοιες και την ομορφιά της Φυσικής». Πάντως, στα υπόλοιπα μαθήματα μέχρι ώρας δεν υπάρχουν παρόμοια παράπονα από τους υποψηφίους. 

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, κρίνοντας από το παράδειγμα των περασμένων ετών και φέτος αναμένεται να υπάρχει πτώση των βάσεων, τουλάχιστον στα περισσότερα πεδία και στην πλειοψηφία των σχολών. Το μεγάλο ερωτηματικό, πάντως, σε ότι αφορά το θέμα των βάσεων, είναι κατά πόσο η κατάργηση των ΑΤΕΙ και η συγχώνευση από τα Πανεπιστήμια, θα συμβάλει σε αυτή την διαφαινόμενη πτώση.