Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να κάνουν τις εμφανίσεις τους στο κέντρο της Πάτρας οι αστυνομικοί ποδηλάτες, στο πλαίσιο της εναλλακτικής μορφής αστυνομικής δράσης που προβλέπει ο γενικότερος επιχειρησιακός σχεδιασμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος, με βάση το πρόγραμμα ΠΕΡΣΕΑΣ. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει τη λειτουργία του το τμήμα των αστυνομικών ποδηλατών, με τα ποδήλατα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό να βρίσκονται ήδη στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης στην οδό Ερμού. Οι αστυνομικοί - ποδηλάτες, πέρα από το ποδήλατο τους, θα διαθέτουν ειδικού τύπου στολή ποδηλάτη, ατομικό οπλισμό, αλεξίσφαιρο γιλέκο, φορητό ασύρματο και άλλα. 
 
Το τμήμα θα επανδρωθεί αρχικά με οχτώ αστυνομικούς που θα προέρχονται από διάφορες υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ξεκινώντας τις περιπολίες τους από το ιστορικό κέντρο της Πάτρας και τις περιοχές γύρω από αυτό. Στόχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης είναι σταδιακά οι περιπολίες αυτές να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές έξω από το κέντρο της Πάτρας. 
 
Πάντως, προτού ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος θα γίνουν πρώτα ορισμένα σεμινάρια στους αστυνομικούς για την καλύτερη λειτουργία του τμήματος και την προσαρμογή του στις ανάγκες της Πάτρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν οι αστυνομικοί - ποδηλάτες θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας, σε ότι αφορά ορισμένα περιστατικά ήπιας αστυνομικής φύσης. 
 
Ταυτόχρονα θα ενισχύσουν την προληπτική και αποτρεπτική δράση της ΕΛ.ΑΣ. στη μάχη που δίνει για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, ενώ θα δώσει μία άλλη πνοή στο προφίλ της Αστυνομίας και την συνεργασία που χρειάζεται να έχει με άλλες υπηρεσίες τουριστικού, κοινωνικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος. 
 
Παράλληλα, το πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει την προσπάθεια που κάνει η πόλη για την αποφυγή της χρήσης οχημάτων και την ενίσχυση του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται εδώ και ορισμένους μήνες σε άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα, Θεσσαλονίκη, το Ρέθυμνο και έχει μεγάλη επιτυχία.