Ένα όνειρο που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και που χρειάζεται να μείνει ζωντανό για να προσφέρει στον πολιτισμό και στην τοπική κοινωνία. 

Ένα όνειρο που η φλόγα του παραμένει ζωντανή παρά τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, χωρίς καμία επιδότηση από την πολιτεία, χάρης στις προσπάθειες των ανθρώπων που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. 

Κάπως έτσι σκιαγράφησαν το Φεστιβάλ Πάτρας - Θεσμός Αρχαίου Δράματος οι άνθρωποι του ΟΚΠΕ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Λιθογραφείον, στην Μαιζώνος, το πρωί της Τετάρτης. Το 38ο Φεστιβάλ Πάτρας - Θεσμός Αρχαίου Δράματος ξεκινά φέτος τις εκδηλώσεις του, σχετικά νωρίς σε σύγκριση με περασμένες χρονιές, την Κυριακή στις 23 Ιουνίου με την παράσταση "Η Νεράιδα και το Παληκάρι", στο Εργοστάσιο Τέχνης. 

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Πάτρας  και επικεφαλής του ΟΚΠΕ, Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, παρουσίασε μαζί με τον δημοσιογράφο και υπεύθυνο επικοινωνίας του φεστιβάλ, Αχιλλέα Ροδίτη, αλλά και το μέλος του Δ.Σ. του ΟΚΠΕ Δημήτρη Νικολάου, αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 38ου Φεστιβάλ Πάτρας - Θεσμός Αρχαίου Δράματος. Πρόκειται για 12 εκδηλώσεις που θα γίνουν σε ανοικτούς χώρους τους καλοκαιρινούς μήνες, ξεκινώντας από τα τέλη του Ιουνίου και φτάνοντας έως και τον Σεπτέμβριο.

Όπως είπε ο κ. Ανδριόπουλος ο ΟΚΠΕ έχει κλείσει ορισμένες ακόμα εκδηλώσεις για τους χειμερινούς μήνες σε κλειστούς χώρους που ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμες. Πάντως, στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε ξεχωρίζουν παραστάσεις για την ποιότητα και το ύφος τους, έχοντας συγκεντρώσει τις καλύτερες κριτικές από τους ειδικούς. 

Παραστάσεις όπως η "Κατερίνα" και η "Ρένα" του Αυγούστου Κορτώ, το "Όνειρο της Καλοκαιρινής Νύχτας" του Σαίξπηρ και άλλες. Οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις αφορούν το θέατρο και θα πραγματοποιηθούν στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων να έχει δώσει το "πράσινο" φως και να έχει - όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου - κάνει πιο αυστηρά τα μέτρα προσέλευσης, μειώνοντας το όριο του αριθμού των θεατών. 


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το ερωτηματικό του Εθνικού Θεάτρου

Το μεγάλο ερωτηματικό σε ότι αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι αν θα έρθει φέτος στην Πάτρα κάποια παράσταση του Εθνικού Θεάτρου. Το ερωτηματικό έχει να κάνει με την κατάσταση που υπάρχει στο Εθνικό Θέατρο και τις συμβάσεις των καλλιτεχνικών διευθυντών και των αναπληρωματικών τους που έχουν λήξει και ανανεώθηκαν μέχρι το τέλος του Αυγούστου.  

Στην Πάτρα είναι να έρθει από τις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου ο "Οιδίπους Τύραννος", η ημερομηνία έχει προγραμματιστεί, αυτό που περιμένουν στον ΟΚΠΕ, είναι την οριστική απάντηση του Εθνικού Θεάτρου. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μεγάλες παραγωγές, με μεγάλο αριθμό συντελεστών που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την μετάβαση τους στην Πάτρα.

Πάντως, στόχος του 38ου Φεστιβάλ είναι η τέχνη, ο πολιτισμός και η προσφορά στην κοινωνία και για αυτό οι ομιλούντες στο πάνελ ζήτησαν την ανταπόκριση του κοινού στις εκδηλώσεις τους, αγκαλιάζοντας την προσπάθεια τους. 

Μέχρι ώρας πάντως δεν έχει οριστικοποιηθεί το θέμα της συλλεκτικής αφίσας και αν τελικά εκδοθεί, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται το ζήτημα του πλούσιου αρχείου του ΟΚΠΕ και των φεστιβάλ του, αλλά και η ψηφιοποίηση του. Το αρχείου του ΟΚΠΕ φυλάσσεται σε μία μεγάλη αίθουσα που έχει παραχωρήσει στου συντελεστές του φεστιβάλ η οικογένεια Δούρου και η DR, που αποτελεί και τον μεγάλο χορηγό αυτής της προσπάθειας. 


Στο πάνελ στο "Λιθογραφείον"

Οι κομμένες επιδοτήσεις του ΥΠΠΟ

Ο Οργανισμός Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων κατόρθωσε και φέτος μέσω του φεστιβάλ του να δώσει πολιτισμό στην Πάτρα, μέσα από μία προσπάθεια που μόνο εύκολη δεν είναι από πολλές απόψεις. Είναι χαρακτηριστικό σε ότι αφορά τα οικονομικό σκέλος είναι ότι ο ΟΚΠΕ έχει να πάρει επιδότηση από το ΥΠΠΟ από το 2011, καθώς ακόμα και η πενιχρή ενίσχυση που έδινε έχει σταματήσει. 

Ωστόσο, το φεστιβάλ δεν κατέβασε τον πήχη της ποιότητας και αυτό αποδεικνύει από μόνο του το πόσο το αγαπούν οι συντελεστές και τα ανιδιοτελή κίνητρα τους που έχουν να κάνουν με την τέχνη και την προσφορά στην κοινωνία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την νέα χρονιά, στο Φεστιβάλ Πάτρας του 2020, στις σκέψεις των συντελεστών, είναι να κυκλοφορήσει ένα λεύκωμα με το πλούσιο αρχείο του, ένα λεύκωμα που θα έχει τουλάχιστον 300 σελίδες, θα κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 500 αντίτυπα και που θα έχει σπάνιο φωτογραφικό υλικό από όλα αυτά τα χρόνια της διαδρομής του στα πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας και γενικότερα της Ελλάδας. 


Η Νεράιδα και το Παλικάρι


Οιδίπους Τύραννος


Κατερίνα


Ρένα


Toc - Toc


Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας


Γαμπροί της Ευτυχίας


Μαρία Πενταγιώτισσα


Μια βραδιά στην πόλη


Δον Ζουάν


Ριχάρδος Β' - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά


Αφιέρωμα στον Γιάννη Χριστόπουλο