Όπως παλιά, η Αχαΐα στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου επιβεβαιώνει τον ιδιαίτερο ρόλο που είχε στην πολιτική σκηνή της χώρας και τη σημασία που της έδιναν οι πολιτικοί ηγέτες για την κυριαρχία τους στην επικράτεια. 

Η ανακοίνωση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Achaia Clauus για την απόφασή του να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο νομό στις επικείμενες εθνικές εκλογές, έρχεται να σφραγίσει αυτό που είχε φανεί από τη γνωστοποιημένη απόφαση του ΚΙΝ.ΑΛ. αρχικά, και το σενάριο στη συνέχεια που κυκλοφορεί για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Τρεις πολιτικοί ηγέτες κατεβαίνουν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας. Την αρχή την έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου που επέμενε, παρά τις αντιρρήσεις που φέρεται ότι έφεραν κάποιοι από το εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, να κατέβει στην Αχαΐα. Στη συνέχεια τον ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας που θέλοντας να σφραγίσει την ανωτερότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, φαίνεται να έχει πάρει την απόφαση να δηλώσει το όνομά του στο τοπικό ψηφοδέλτιο. 

Όλοι πίστεψαν ότι πρόκειται για μία μάχη της Κεντροαριστεράς ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου με τις άρρηκτες σχέσεις που έχει η πολιτική του διαδρομή του ιδίου και της οικογένειας του με την περιοχή και του Αλέξη Τσίπρα που θέλησε με την παρουσία του να κρατήσει το κάστρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα. Η αναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε για να διαψεύσει την παραπάνω διαπίστωση και να δώσει στον νομό ένα ακόμα μεγαλύτερο ειδικό βάρος εν όψει των εθνικών εκλογών. 

Η απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ερμηνεύεται ως μία διάθεση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει μία μετωπική με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και σίγουρα έχει να κάνει με το πολιτικό ρεύμα που δείχνει να έχει η "γαλάζια παράταξη", μετά και τη νίκη του Νεκτάριου Φαρμάκη στην Περιφέρεια. 

Δείχνει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Έστω και αν αιφνιδίασε αρκετούς από την Νέα Δημοκρατία. Βλέπετε το γεγονός ότι οι τρεις σημαντικότερες προσωπικότητες των τριών κεντρικών κομμάτων της σύγχρονης πολιτικής σκηνής, κατεβαίνουν στην Αχαΐα, αυτό ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες σε κάποιους υποψηφίους να κερδίσουν μία θέση στα έδρανα της Βουλής. 

Ωστόσο, πρόκειται για μία άκρως ενδιαφέρουσα τιτανομαχία που θα δώσει μία άλλη πτυχή στις εθνικές εκλογές, πάντα με φόντο την Αχαΐα. Τον νομό της ανεργίας, της φτώχειας, της χαμηλής απασχόλησης, αλλά και αυτόν που έχει γεννήσει κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ορισμένες από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της Ελλάδος.