Μπορεί ο κυβερνητικός συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ να κλυδωνίζεται μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις των εταίρων στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά η πλειοψηφία των Γερμανών θέλουν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2021, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση.

Η Άνγκελα Μέρκελ βασίζεται επί του παρόντος στην υποστήριξη των κυβερνητικών εταίρων, των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης και των Σοσιαλδημοκρατών για να ολοκληρώσει την τέταρτη και τελευταία θητεία της στην καγκελαρία. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που διεξήχθη για λογαριασμό των δικτύων RTL και N-tv μόνον ένας στους τρεις Γερμανούς -στην πλειοψηφία τους οπαδού του λαϊκιστικού ακροδεξιού AfD- θα ήθελαν να λήξει η συγκυβέρνηση CDU/CSU με το SPD, ενώ το 59% θεωρεί ότι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να παραμείνουν στην εξουσία μέχρι τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, ενώ ένα ποσοστό 8% είπαν ότι δεν ξέρουν τι είναι καλύτερο για τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους οπαδούς των Πρασίνων, που αναδείχθηκαν δεύτερη δύναμη στις πρόσφατες ευρωεκλογές και οι οποίοι καλπάζουν το τελευταίο διάστημα στις δημοσκοπήσεις , μόνον το 40% πιστεύει ότι θα πρέπει να διαλυθεί η παρούσα κυβερνητική συμμαχία, ενώ και από το κόμμα της Αριστεράς μόνον το 49% επιθυμεί απομάκρυνση της κυβέρνησης Μέρκελ από την εξουσία.

Νέες εκλογές θέλει η πλειοψηφία σε περίπτωση κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού

Σε περίπτωση, πάντως, που καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός η πλειοψηφία των ερωτηθέντων -σε ποσοστό 53%- θεωρεί ότι η καλύτερη λύση για τη χώρα είναι μια προσφυγή στις κάλπες. Λιγότεροι από το 25% τάσσονται υπέρ ενός νέου «συνασπισμού Τζαμάικα» (από τα χρώματα των κομμάτων) μεταξύ των συντηρητικών της Μέρκελ, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων -προοπτική ευκταία για το 54% των ψηφοφόρων του FDP, αλλά μόνον για το 16% των Πρασίνων.