Την Κυριακή 9/6/19, μέσα σε ένα πολύ όμορφο κλίμα και ενεργή συμμετοχή του κοινού, πραγματοποιήθηκαν στο Κ.Δ.Α. οι τελικές εκδηλώσεις δημιουργικής έκφρασης και αλληλεγγύης των ομάδων εθελοντών της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ», σηματοδοτώντας το κλείσιμο του έργου πρόληψης της φετινής εθελοντικής χρονιάς.

Το πρωί, η ομάδα εθελοντών ΤΟ ΣΤΕΚΙ, πραγματοποίησε με επιτυχία την 3η κατά σειρά Εθελοντική Αιμοδοσία και Ενημέρωση και δειγματοληψία δοτών μυελού των οστών – ένα αφιέρωμα στη μνήμη του εκλιπόντα γείτονα-ενεργού πολίτη Γιάννη Σόμπολου – με τη συνεργασία της μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας, του συλλόγου «Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ» και του «Χάρισε Ζωή» (ΚEΔMΟΠ).


Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι παρευρισκόμενοι συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της κας Έλλης Λεμονίδου, Επίκουρης Καθηγήτριας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα: «Η σύγχρονη ελληνική ιστορία στον κινηματογράφο», με ιδιαίτερη μνεία στη Δεκαετία του ΄40.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στη στενή σύνδεση μεταξύ κινηματογράφου και Έθνους-Κράτους, στις δυνατότητες του συγκεκριμένου μέσου στην αποτύπωση εκδοχών του ιστορικού παρελθόντος, στη διαμόρφωση της επίσημης συλλογικής μνήμης, καθώς και στη διαχείριση επίμαχων-τραυματικών γεγονότων του πρόσφατου παρελθόντος από τις αρχές του 20ου αιώνα και μέχρι τις μέρες μας.

Τονίστηκε, επίσης, η σημασία της εκπαίδευσης των νέων στην κριτική θέαση και ερμηνεία της κινηματογραφικής εικόνας, η οποία, πλέον, πρέπει να αποτελεί μέρος του οπτικού γραμματισμού, συμπληρώνοντας έτσι τις παραδοσιακές μορφές διδασκαλίας της ιστορίας στα σχολεία στη βάση των συνθηκών και των απαιτήσεων του σύγχρονου κόσμου

Ακολούθησε προβολή στιγμιότυπων από τις ελληνικές ταινίες: «Το ξυπόλυτο τάγμα», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» και «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ», μέσω των οποίων αναδείχτηκε ο ρόλος της ελληνικής γειτονιάς στα ιστορικά γεγονότα του ΄40 και η επίδρασή τους στην καθημερινότητα των κατοίκων της.

Το 1ο Γυμνάσιο Πατρών –μέλος της ομάδας της Γειτονιάς- με τις εκπαιδευτικούς-συντονίστριες κκ. Σακκά Βιργινία και Πανούτσου Βιολέτα και την ομάδα μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας, παρουσίασαν την εξελικτική πορεία του προγράμματος πρόληψης της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ «ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ».

Τέλος, η ομάδα εθελοντών ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΣΤΗΡΙΞΗ ανακοίνωσε τους 20 τυχερούς της κλήρωσης λαχειοφόρου αγοράς για την οικονομική ενίσχυση της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ με όμορφα δώρα, χειροποίητες δημιουργίες προσφορά εθελοντών, φίλων και αρωγών της Κίνησης.

"Η εκδήλωση έκλεισε με μοίρασμα, ανταλλαγή ευχών για το καλοκαίρι και πλούσια κεράσματα προσφορά εθελοντών και των καταστημάτων της ευρύτερης γειτονιάς.

Αποχαιρετούμε και τη φετινή εθελοντική χρονιά προσκαλώντας τους Γείτονες στο χτίσιμο της «σύγχρονης γειτονιάς μας». Είθε να συναντιόμαστε πάντα σ’ αυτό το μικρό-μεγάλο κόσμο που συνδυαμορφώνουμε και μας διαμορφώνει με ενεργή συμμετοχή & νοιάξιμο. Να συνεχίζουμε αυτό το υπέροχο ταξίδι συνδημιουργίας μιας καλύτερης ζωής. Είμαστε άλλωστε όλοι αλληλοσυνδεδεμένοι και πορευόμαστε στη ζωή σαν ορειβάτες, δεμένοι με το ίδιο σκοινί!

Καλό Καλοκαίρι!" αναφέρει η ανακοίνωση.

Oι Συλλογικότητες που Συμμετέχουν στην Ανοιχτή Ομάδα της Γειτονιάς είναι:

  • ΠΡΟΤΑΣΗ Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής (ομάδα ΔΙΟΔOΣΣΣ)
  • 1ο Γυμνάσιο Πατρών
  • Αθλητικός Σύλλογος «Δύναμη Πατρών»
  • Καθολική Κοινότητα
  • Μουσικοχορευτικός Όμιλος «Αριστείδης Μόσχος»
  • Μουσικοχορευτικός Όμιλος Ι.Ν. Αγίας Σοφίας
  • Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών
  • Σύλλογος Κρητών Πάτρας «Το Αρκάδι»
  • Σύλλογος των εν Πάτραις Κεφαλλήνων «Ο Άγιος Γεράσιμος»
  • Commoners Code the City - «Αστικά Κοινά»
  • Σύλλογος Ζακυνθινών Πάτρας «Διονύσιος Σολωμός»