Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ θα βρίσκεται ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, όπως ανακοινώθηκε σε εκδήλωση στον Περισσό.

Συγκεκριμένα, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης θα είναι στην 12η και τιμητική θέση υποψήφιος Επικρατείας, ενώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι η Αλέκα Παπαρήγα. Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν πάντα ένα έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, δηλώνοντας μαρξιστής. Για ένα διάστημα είχε ενταχθεί και στο Κομμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, από το οποίο τελικά αποχώρησε το 1982.

Την περίοδο του λεγόμενου «βρώμικου '89» βρέθηκε κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου, στηλιτεύοντας την επιλογή της ηγεσίας της Αριστεράς να συγκυβερνήσει με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον οποίο ο Μικρούτσικος αποκάλεσε «αρχιερέα της διαπλοκής».

Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 - 1996) τοποθετήθηκε εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού το 1993, και ένα χρόνο αργότερα, το 1994, με το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 1996 και τον σχηματισμό της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη.


Εμφανίστηκε στο προσκήνιο μετά από πολλά χρόνια στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015, στο οποίο τάχθηκε υπέρ του «Όχι».

Έδωσε τρεις μεγάλες συναυλίες για τα 100 χρόνια του Κόμματος το 2018 παρουσιάζοντας μετά από δεκαετίες το έργο του "Καντάτα για τη Μακρόνησο - Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι", ενώ προχώρησε και στην επανεκτέλεση του έργου, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή".

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Πάτρα στην εκδήλωση που έγινε στο αίθριο του Περισσού έδωσαν το παρών ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τάκης Πετρόπουλος, καθώς και οι συνεργαζόμενοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Βίβιαν Σαμούρη, Δημήτρης Σπαρτινός, Αναστασία Τογιοπούλου, Φωτεινή Κυπραίου κ.ά.