Σε κρίση είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς έχουν ξεσπάσει βίαια επεισόδια στην επαρχία Ιτούρι, που έχουν στοιχήσει τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ άτομα.

Η χώρα πλήττεται από την επιδημία του ιού Έμπολα, όπως γνωστοποίησαν τοπικές πηγές και η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα, με έναν κύκλο επιθέσεων να έχει ξεσπάσει. Οι επιθέσεις έφεραν και αντίποινα, καθώς ένοπλοι σαρώνουν την περιοχή Ντζουγκού, βόρεια της επαρχιακής πρωτεύουσας Μπινιά, στα σύνορα με την Ουγκάντα.

Το νέο ξέσπασμα της βίας, όπως και εκείνο που είχε καταγραφεί στις αρχές του 2018, ανακινεί τη σύγκρουση της φυλής Χεμά, πολλά μέλη της οποίας είναι κτηνοτρόφοι, με τη φυλή Λεντού, τα περισσότερα μέλη της οποίας είναι γεωργοί. Μεταξύ του 1999 και του 2003, η σύγκρουση αυτή άφησε πίσω της δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Πηγή προσκείμενη στις τοπικές αρχές αρνήθηκε να μιλήσει περί αναζωπύρωσης της σύγκρουσης των δύο φυλών. Ωστόσο, παραδοσιακοί φύλαρχοι κάλεσαν τους Χεμά και τους Λεντού «να σταματήσουν τις βίαιες ενέργειες για να αποφευχθεί η ανάφλεξη στην περιοχή», τόνισε ο ραδιοφωνικός σταθμός Okapi του ΟΗΕ.

Σκότωσαν πολίτες και στρατιωτικοί θύματα

«Ένας έμπορος, ο οδηγός του και άλλοι δύο άνθρωποι δολοφονήθηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός αξιωματούχος. «Σκότωσαν έναν έμπορο και άλλους τρεις ανθρώπους», επιβεβαίωσε επαρχιακός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Κατόπιν δολοφονήθηκαν «τέσσερις στρατιωτικοί», πρόσθεσε η δεύτερη πηγή. Οι ένοπλοι που διέπραξαν τις δολοφονίες «έδρασαν αληθινά σαν τρομοκράτες», πάντως «δεν υπήρξε καμία ανάληψη» της ευθύνης, κατ' αυτήν.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Okapi μετέδωσε ότι ο απολογισμός των επιθέσεων ανέρχεται σε δώδεκα νεκρούς. «Όλα άρχισαν με τους φόνους τεσσάρων ανθρώπων, περί τις 08:00, από ένοπλους που δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη», εξήγησε. «Σε αντίποινα, διαδηλωτές σκότωσαν δύο ανθρώπους 80 χιλιόμετρα βόρεια της Μπινιά. Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν επίσης από τους διαδηλωτές», ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός.

«Ο περιφερειάρχης της Ντζουγκού ανακοίνωσε επίσης ότι δολοφονήθηκαν τέσσερα μέλη μιας κοινότητας, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, από ομάδα διαδηλωτών στο χωριό Κπαρνγκανζά», σύμφωνα με τον Okapi.