Εντός του Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου, από την Πάτρα στην Κάτω Αχαΐα, με δεκάδες Πατρινούς να περιμένουν με ανυπομονησία την έναρξη των δρομολογίων, αφού το τραινάκι θα διευκολύνει την μετάβαση τους στις παραλίες της δυτικής Αχαΐας, κάτι που τους ενδιαφέρει άμεσα τώρα που έφτασε το καλοκαίρι. 

Η μικρή αυτή καθυστέρηση που έχει προκύψει ήταν απόλυτα αναμενόμενη, σύμφωνα με τους ανθρώπους ΟΣΕ και έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων, οι εργασίες των οποίων προχωρούν κανονικά. Οι άλλες υποδομές έχουν ολοκληρωθεί και από την στιγμή που όλα είναι έτοιμα, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της γραμμής. 

Ωστόσο, για να ξεκινήσει η λειτουργία της και να μπουν σε μία σειρά τα δρομολόγια θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των Αυτόματων Συστημάτων. Αυτό που θα αποφασίσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το ζήτημα των δρομολογίων, χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εικόνα πάνω σε αυτό και όλα θα εξαρτηθούν από το διαθέσιμο έμψυχο δυναμικό. 

Το τοπίο πάνω σε αυτό θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Στόχος του ΟΣΕ είναι να εκτελούνται έργα ανά μία ώρα από Πάτρα για Κάτω Αχαΐα. Οι στάσεις όπως θα ξεκινούν από την περιοχή της Ανθείας και θα έχουν ως εξής: Άγιος Γεώργιος, Παραλία Πατρών 25ης Μαρτίου, Τσαούση-Μιντιλόγλι, Βραχνέικα, Τσουκαλέικα, Καμίνια, Αλισσός και  Κάτω Αχαγιά. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι στιγμής οι εργασίες των Αυτόματων Συστημάτων Διάβασης έχουν φτάσει έως το ύψος της Τσαούση, ενώ τα δοκιμαστικά δρομολόγια που έχουν γίνει έως τώρα έχουν κριθεί απόλυτα επιτυχημένα.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι όταν ξεκινήσουν τα δρομολόγια του Προαστιακού δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για τους επιβάτες και θα εξυπηρετηθεί ένα μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού. 

(Η φωτογραφία είναι του Βασίλη Γκλαβά από την σελίδα "Φίλοι Προαστιακού Σιδηρόδρομου Πάτρας").