Τρεις νέες αγωγές κατατέθηκαν στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών από συγγενείς θυμάτων στη φωτιά στο Μάτι, ενώ τουλάχιστον άλλες επτά είναι σχεδόν έτοιμες και θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα.

Οι τραγικές ιστορίες των θυμάτων αμέτρητες, καθώς 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον περασμένο Ιούλιο. Με δύο ξεχωριστές αγωγές που περιλαμβάνουν το ίδιο κείμενο, τα παιδιά του Αγγελου και της Αγγελικής Μόσχα, οι οποίοι αγκαλιάστηκαν για τελευταία φορά βλέποντας τις φλόγες να τους περικυκλώνουν, ζητούν δικαίωση σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου». Η 85χρονη είχε κινητικά προβλήματα και ο σύζυγός της, που θα μπορούσε να απομακρυνθεί, δεν την άφησε μόνη ούτε στον θάνατο.

Μαζί και στον θάνατο, το ηλικιωμένο ζευγάρι από το Μάτι

Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής που φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το ηλικιωμένο ζευγάρι ζούσε μόνιμα στην Καλλιθέα «και κατά το καλοκαίρι αυτό, όπως κάθε χρόνο, πήγαν στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνος Αττικής για θερινές διακοπές. Εμεναν σε ένα παραχωρημένο σε αυτούς από την Ένωση Ορειβατών Φυσιολατρών Αττικής (ΕΟΦ) μικρό σπίτι 40 περίπου τ.μ. επί της οδού Φυσιολατρών αρ. 36».

Η σύζυγος, λόγω των κινητικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, δεν μπορούσε να κινηθεί γρήγορα και τους πρόλαβαν οι φλόγες που σκόρπισαν τον θάνατο το περασμένο καλοκαίρι. «Όπως μας ενημέρωσαν εκ των υστέρων οι διασωθέντες γείτονες στο Μάτι, οι γονείς μας βγήκαν από το σπίτι τους με πολλή δυσκολία για να σωθούν, όπως έκαναν και οι άλλοι εκεί γείτονες» λένε τα παιδιά του Άγγελου και της Αγγελικής Μόσχα.

«Δεν μπόρεσαν, όμως, να φύγουν γρήγορα, λόγω της πύρινης λαίλαπας που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στις κατοικημένες περιοχές και, δυστυχώς, σε απόσταση 20-30 μέτρων από το σπίτι τους, τους βρήκαν οι φλόγες και τους έκαψαν και τους δύο. Τους βρήκαν, δε, απανθρακωμένους στον δρόμο αγκαλιασμένους, διότι αντελήφθησαν τον μεγάλο κίνδυνο και τον επερχόμενο θάνατό τους», τονίζουν τα παιδιά του ηλικιωμένου ζευγαριού, που ζητούν όπως χιλιάδες άλλοι συγγενείς στο Μάτι την απόδοση ευθυνών για την εγκληματική αδράνεια.

Οι κάτοικοι στο Μάτι δεν είχαν καμιά ενημέρωση

«Όπως μας είπαν, εκ των υστέρων, οι εκεί γείτονες, δεν είχε κανένας τους καμία απολύτως ενημέρωση ή βοήθεια για τη διάσωσή τους» σημειώνουν τα παιδιά των θυμάτων. «Επικράτησε ένας πανικός και όσοι μπορούσαν έφυγαν γρήγορα είτε πεζή είτε με τα αυτοκίνητά τους και όσοι δεν μπορούσαν είτε έμειναν μέσα στα σπίτια τους είτε βγήκαν για να σωθούν, αλλά βρήκαν τραγικό θάνατο, όπως και οι γονείς μας». Στο σύνολό τους, οι συγγενείς του τραγικού ζευγαριού αξιώνουν αποζημίωση που φτάνει το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

Αγωγές μαμούθ από τους πυρόπληκτους στο Μάτι

Οι αγωγές στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης της ογκωδέστατης δικογραφίας από τον ανακριτή και αναμένεται το επόμενο βήμα, όπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο δικηγόρος Αντώνης Φούσας, συνήγορος μεγάλου αριθμού συγγενών θυμάτων.

«Αφού μελετήσει τη δικογραφία ο ανακριτής ενδέχεται να καλέσει εκ νέου μάρτυρες και στη συνέχεια -εκτιμώ πολύ σύντομα- θα κληθούν σε απολογία οι κατηγορούμενοι. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάκρισης η υπόθεση θα πάει στο δικαστικό συμβούλιο για να εκδοθεί το σχετικό βούλευμα και να προσδιοριστεί η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, που θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα».