Ήταν σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες εμπειρίες που γνώρισαν στην μέχρι τώρα μουσική τους σταδιοδρομία, οι Cubaneros

Το συγκρότημα από την Πάτρα που μας έκανε μέσα από τη δουλειά του να νιώσουμε πιο οικεία τη λάτιν μουσική, εμφανίστηκε πριν από μερικές μέρες, όπως ήδη έχει γράψει το patrasevents.gr, στο μεγαλύτερο σάλσα φεστιβάλ της Λατινικής Αμερικής που γίνεται κάθε χρόνο στην πόλη Βερακρούζ του Μεξικού. 

Ο Πάνος Παναγόπουλος, ψυχή και πυρήνας του συγκροτήματος, μιλώντας στο patrasevents.gr εκ μέρους όλη της μπάντας, τόνισε τα εξής: "Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή και αναγνώριση για μία ανεξάρτητη μπάντα από την Πάτρα, σαν τους Cubaneros, από το να βρεθεί σε ένα διεθνές φεστιβάλ σάλσα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στο Μεξικό, και να μοιραστεί την ίδια σκηνή με ιερά τέρατα του χώρου όπως οι Willie Colon, Luis Enrique, Oscar De Leon, El Gran Combo de Puerto Rico και πολλοί άλλοι". 


Όπως δηλώνει ο ίδιος η παρουσία των Cubaneros στο φεστιβάλ έγινε χωρίς την μεσολάβηση κάποιου μάνατζερ, ή το promotion μιας δισκογραφικής εταιρίας- απλώς και μόνο χάρις στην εκτίμηση του κοινού.

Μάλιστα, ένα μέλος της παραγωγής εκμυστηρεύτηκε στο γκρουπ πως ο κυβερνήτης της Βερακρούζ επέμεινε προσωπικά για τη συμμετοχή των Cubaneros στην αναβίωση αυτού του τόσο σημαντικού φεστιβάλ για την πόλη.

Βλέπετε, η Βερακρούζ δεν είναι κάποιος σημαντικός τουριστικός προορισμός, ούτε ιδιαίτερα μεγάλο αστικό κέντρο. Υπήρξε όμως ανέκαθεν το λιμάνι του Μεξικού προς την Καραϊβική (όπως η Πάτρα αποτελεί την πύλη προς τη δύση), και αυτό έφερε ισχυρές πολιτιστικές επιρροές στον τόπο από την Κούβα, το Πουέρτο Ρίκο και την υπόλοιπη Καραιβική. Γι’ αυτό και πολλοί θεωρούν τη Βερακρούζ, ως την πρωτεύουσα της salsa στο Μεξικό.

"Χρειάστηκε να τσιμπηθούμε πολλές φορές για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν ονειρευόμαστε και ότι, όντως, είμαστε εδώ, στο Μεξικό και έχουμε έρθει να παίξουμε τη μουσική μας στο Salsafest της Βερακρούζ" τονίζει ο Πάνος Παναγόπουλος.

"Ένας δημοσιογράφος μας ρώτησε: “Πώς αισθάνεστε που είστε το number one salsa act στο YouTube;” και εμείς απλά κοιταχτήκαμε μεταξύ μας και αναρωτηθήκαμε γελώντας (στα Ελληνικά) εμείς είμαστε αυτοί;". Los Cubaneros Band cantando en el Veracruz Salsa Fest 2019

Η μεγαλύτερη εμπειρία βέβαια ήταν το live στη σκηνή του φεστιβάλ. "Όταν ήρθε η ώρα δε, να ανεβούμε στη σκηνή και να παίξουμε μπροστά σε 60.000 κόσμου, νιώσαμε κάπως σαν να πατάμε πρώτη φορά στο φεγγάρι. Ευτυχώς όμως, ο πάντα εύπλαστος ανθρώπινος νους προσαρμόστηκε άμεσα, η αδρεναλίνη κόπασε σταδιακά, και από ένα σημείο και μετά, ήταν απλώς άλλο ένα live.

Αρκετά μεγαλύτερο από αυτά που έχουμε συνηθίσει σίγουρα, άλλα άλλο ένα live. Δεν γίνεται να σκεφτείς διαφορετικά αν θες να παίξεις σαν να είσαι ο εαυτός σου".

Η συμμετοχή τους σε αυτό το φεστιβάλ ήταν κάτι που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. "Θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς και προνομιούχους που ζήσαμε αυτή τη μεγάλη εμπειρία, και ελπίζουμε πως σταθήκαμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης" τονίζει ο Πάνος Παναγόπουλος. 

"Όταν με ρωτάνε πώς πήγε το φεστιβάλ, εγώ απαντώ πως, το μόνο που ξέρω είναι ότι όταν τελείωσε το σετ, το κοινό από κάτω, παρόλο που είχε ήδη ακούσει πάνω από 5 ώρες μουσικής, φώναζε “Otra!” “Otra!". Lo Cubaneros the Band la maquina del ritmo, se presentaran hoy viernes en el SalsaFest Veracruz 2019