Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εκτυλίσσεται η εκλογική διαδικασία στο Καζακστάν για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

Οι σημερινές εκλογές χαρακτηρίζονται ιστορικές από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, καθώς είναι η πρώτη φορά, που δεν θα είναι υποψήφιος για το ανώτατο αξίωμα, ο πρώτος και έως σήμερα μοναδικός πρόεδρος της Δημοκρατίας του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Πάνω από το 50% η συμμετοχή

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα) η κεντρική εκλογική επιτροπή της χώρας, το ποσοστό συμμετοχής κινείται πάνω από το 50%. Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής 6 ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες καταγράφεται στις περιοχές Ακτόμπε (69,4%) και Κιζιλόρντα (63,1%), ενώ το χαμηλότερο στην πρωτεύουσα Αστάνα-Νουρσουλτάν (37,6%) και στο Αλμάτι (37%). Συνολικά έχουν δικαίωμα να προσέλθουν στα 10.000 εκλογικά κέντρα και να ψηφίσουν 11,814,019 Καζάκοι.

Κασίμ Ζομάτ Τοκάεβ επικρατέστερος πρόεδρος Καζακστάν

Ο επικρατέστερος διάδοχος του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ο Κασίμ Ζομάτ Τοκάεβ (Kassym-Jomart Tokayev).
Κάθε εκλογή και ειδικά αυτή του Προέδρου της χώρας δεν είναι ένα πεδίο μάχης, αλλά χώρος αντιπαράθεσης προγραμμάτων και απόψεων, δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο εκλογικό κέντρο που είχε στηθεί στο νεότευκτο κτίριο της Όπερας της Αστάνα, ο Κασίμ Ζομάτ Τοκάεβ (Kassym-Jomart Tokayev). Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Τοκάεφ ανέφερε ότι όλοι οι υποψήφιοι επέδειξαν υψηλή πολιτική κουλτούρα και ότι η διαδικασία είνα διαφανής. Επίσης, τόνισε την ανάγκη ενότητας της πολυεθνοτικής χώρας.

Η μετά την παραίτηση Ναζαρμπάγιεφ εποχή

Ο επί 30 χρόνια πρόεδρος της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα που είχε στηθεί στο Schoolchildren's Palace της Αστάνα.

Ο λαός του Καζακστάν επιλέγει σήμερα το μέλλον και τη μοίρα του, δήλωσε εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο ο πρώην πρόεδρος και σημείωσε πως, όπως σε όλες τα δημοκρατικά κράτη η εξουσία πρέπει να αλλάζει και νέες γενιές να έρχονται να με νέες ιδέες.

Σημειώνεται πως στις 20 Μαρτίου, μετά την παραίτηση του 78χρονου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ από το ανώτατο αξίωμα, ο Τοκάεβ ορκίστηκε μεταβατικός πρόεδρος, ως πρόεδρος της Γερουσίας. Ωστόσο, ο ίδιος στις αρχές Απριλίου ανακοίνωσε πως δεν θα εξαντλήσει τη θητεία του απερχόμενου προέδρου, που έληγε το 2020, και εξήγγειλε πρόωρες εκλογές για να «μην παρατείνει την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας», όπως ανέφερε.