Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, προειδοποίησε, ότι η κυβέρνηση της χώρας ενδέχεται να καταρρεύσει, αν δεν οριστεί σύντομα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μία ημερομηνία συνομιλιών για την ένταξη.

Μία πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησής του, θα άνοιγε το δρόμο στους εθνικιστές και τις φιλο-ρωσικές δυνάμεις να αυξήσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του Ζάεφ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ζάεφ: Αν πάμε σε πρόωρες εκλογές, η οικονομία θα σταματήσει»

Εάν οι πολίτες απογοητευτούν με την ευρωπαϊκή οδό θα αναθαρρήσουν οι υποστηρικτές του εθνικισμού και τον ακραίων λύσεων, κι αυτό «δεν είναι καλό ούτε για την χώρα ούτε για την περιοχή», δήλωσε ο κ. Ζάεφ. «Εάν χρειαστεί να πάμε σε πρόωρες εκλογές, η οικονομία θα σταματήσει», συμπλήρωσε. Ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών του Ζόραν Ζάεφ και της αλβανόφωνης κοινότητας, ήλθε στην εξουσία το 2017, επικρατώντας έναντι του εθνικιστικού κόμματος VMRO του Νίκολα Γκρουέφσκι.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, έλυσε το ονοματολογικό ζήτημα, γεγονός, που άνοιξε το δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία προχωρά κανονικά, όμως, ορισμένα κράτη-μέλη αντιτίθενται στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Η οριστική απόφαση των κρατών-μελών για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αναμένεται να ληφθεί τον Ιούλιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως οι αρχηγοί των κρατών-μελών πρέπει να πάρουν ομόφωνη απόφαση για το ζήτημα και δεν δεσμεύονται από τς εισηγήσεις της Κομισιόν.