Ο αμίαντος λόγω των χρήσιμων φυσικών και χημικών ιδιοτήτων του ήταν ένα από κυρίαρχα υλικά που χρησιμοποιούνταν σε διάφορους τομείς και σε ποικίλες εφαρμογές. 

Ένας από αυτούς του τομείς που ο αμίαντος τις περασμένες δεκαετίες είχε μεγάλη χρήση ήταν και ο κατασκευαστικός κλάδος, με πολλά από τα σπίτια, να έχουν κτιστεί έχοντας τον ως κυρίαρχο υλικό στην στέγη τους.

Μέχρι να ανακαλυφθούν το πόσο βλαβερός και καρκινογόνος είναι για τους πνεύμονες του ανθρώπου και στη συνέχεια να φτάσουμε στο σημείο να απαγορευτεί εξαιτίας κακού που προκαλούσε στην υγεία, δεκάδες σπίτια είχαν κατασκευαστεί με αυτό το υλικό. Σπίτια που παραμένουν με αμίαντο, έστω και αν πλέον γνωρίζουμε τις βλαπτικές του συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Η Πάτρα δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα αυτόν του κατασκευαστικού κλάδου. Βασικό χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαπίστωσης αυτής αποτελούν οι Εργατικές Κατοικίες του Αγίου Νεκτάριου, κοντά στο Ψαροφάι. Τα σπίτια αυτά έχουν στην στέγη τους αμίαντο και η καρκινογόνος αυτή ουσία είναι το κυρίαρχο υλικό στο επάνω μέρος των κτισμάτων. 

Τα σπίτια αυτά ήταν οι πρώτες Εργατικές Κατοικίες της Πάτρας που φτιάχτηκαν κατά την δεκαετία του '50, λίγο μετά τον πόλεμο. Τότε δεν γνώριζαν οι κατασκευαστές το πόσο βλαβερός ήταν ο αμίαντος. Έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε που απαγορεύτηκε ο αμίαντος στον κλάδο των κατασκευών, όμως, τίποτα δεν έχει αλλάξει σε αυτά τα σπίτια. 

Και ναι. Τα σπίτια αυτά στον Άγιο Νεκτάριο κατοικούνται ακόμα και μάλιστα υπάρχουν αρκετές οικογένειες που ζουν σε αυτά και ακόμα περισσότερες που ζουν στην εκεί γειτονιά, γύρω από το μεγάλο αυτό κτιριακό συγκρότημα. Μάλιστα, υπάρχει και σχετική σελίδα στο facebook που αναφέρεται σε αυτό το θέμα.