Οι ψαράδες στην Ιταλία, που μαζί με τα ψάρια βγάζουν από τη θάλασσα πλαστικά απόβλητα, αποφάσισαν πλέον να μην τα πετούν πίσω στη θάλασσα, όπως έκαναν μέχρι πρότινος, επειδή ο νόμος απαγορεύει να τα βγάζουν στη στεριά. Αντίθετα, τα πλαστικά που ρυπαίνουν τις θάλασσες θα συλλέγονται και θα ανακυκλώνονται στο πλαίσιο ενός «πειράματος» που θα διαρκέσει, αρχικά, έναν μήνα, για να βρεθεί το κατάλληλο σχέδιο για τον καθαρισμό των θαλασσών.

Όπως εξηγεί η Ελεονόρα ντε Σάμπατα, η συντονίστρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Clean Sea Life, η οποία τρέχει το πρόγραμμα, «δεν τους επιτρέπεται να μεταφέρουν απόβλητα, στα λιμάνια δεν υπάρχει πουθενά χώρος για να τοποθετηθούν αυτού του είδους τα απόβλητα και δεν είναι σαφές ποιος είναι υπεύθυνος για την απόθεση των απορριμμάτων».

Αυτό πλέον δεν θα αποτελεί δίλημμα για τα περίπου 40 αλιευτικά σκάφη που αποπλέουν από το θέρετρο της Αδριατικής Σαν Μπενεντέτο ντελ Τρόντο, οι οποίοι συμμετέχουν στο πείραμα.

Από τότε που ξεκίνησε το πείραμα, οι ψαράδες περισυνέλεγαν κάθε εβδομάδα έναν τόνο απόβλητα από τη θάλασσα, εκ των οποίων το 60% ήταν πλαστικά.

Κάθε μέρα εθελοντές διαχωρίζουν στην αποβάθρα τα απόβλητα αυτά, κάποια στέλνονται για ανακύκλωση, άλλα στις χωματερές αλλά τίποτα δεν πετιέται πίσω στη θάλασσα.

Το «πείραμα» επρόκειτο να ολοκληρωθεί αύριο, μια ημέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, αλλά παρατάθηκε και για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι μέσω αυτού θα αναδειχθούν τρόποι διαχείρισης των απορριμμάτων που θα μπορέσουν να εφαρμοστούν και εκτός Ιταλίας.

Μεγάλο μέρος των απορριμμάτων είναι μιας χρήσης, όπως πλαστικά μπουκάλια, πιάτα και μαχαιροπήρουνα αλλά και παλιά δίχτυα ή άλλα πλαστικά αντικείμενα -από ιατρικά προϊόντα μέχρι εξαρτήματα συσκευών φαξ.

Σύμφωνα με μια έκθεση της μκο Δημόσια Βιβλιοθήκη Επιστήμης (PLOS) που δημοσιεύτηκε το 2015, στη Μεσόγειο επιπλέουν 1.000 με 3.000 τόνοι πλαστικών, ενώ άγνωστη ποσότητα βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας.

Από τον ποταμό Νείλο διαρρέουν ετησίως τουλάχιστον 1.500 τόνοι πλαστικού στη Μεσόγειο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Φάλαινες φυσητήρες που ξεβράζονται τακτικά στις ιταλικές ακτές έχουν γεμάτα τα στομάχια τους με πλαστικά.

Τον Μάρτιο το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε έναν νέο νόμο που απαγορεύει τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ από το 2021. Επιπλέον, το ιταλικό κοινοβούλιο θα εξετάσει ένα σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Με βάση τους ισχύοντες νόμους, αν οι ψαράδες επιλέξουν να περισυλλέξουν και να αποθέσουν απορρίμματα που ψάρεψαν κινδυνεύουν να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για παράνομη μεταφορά τους. Εκτιμάται ότι το 80% των απορριμμάτων που βρίσκονται στη θάλασσα προέρχεται από χερσαία χρήση και το 20% από πλοία και τη βιομηχανία της αλιείας.