Σε φάση προετοιμασιών βρίσκονται στον Οργανισμό Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Πάτρας για το "Φεστιβάλ Πάτρας - Θεσμός Αρχαίου Δράματος", με τον Ανδρέα Ανδριόπουλο και τους συνεργάτες του να ετοιμάζουν όλες τις λεπτομέρειες, σχετικά με τις εκδηλώσεις που είναι να φιλοξενηθούν. 

Οι εκδηλώσεις αυτές θα αφορούν κυρίως το θέατρο, οι περισσότερες θα γίνουν στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας και στόχος των ανθρώπων του φεστιβάλ είναι να ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό θεατή, με την ποιότητα και την υψηλή τέχνη που θα του προσφέρουν.

Έχουμε φτάσει πλέον στο 38ο Φεστιβάλ του ΟΚΠΕ και όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί έναν θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας, μια κυψέλη του θεάτρου και των τεχνών που ανοίγει το κέλυφος της κάθε καλοκαίρι, προσφέροντας στους Πατρινούς κάτι για το οποίο διψούν. Τέχνη και θέαμα. 

Φέτος, σύμφωνα με τα όσα μάθαμε από τον Ανδρέα Ανδριόπουλο, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 38ου Φεστιβάλ Πάτρας 2019 - Θεσμός Αρχαίου Δράματος, εγκρίθηκε από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο και θα ανακοινωθεί στο σύνολο του σε συνέντευξη τύπου στο Θέατρο Λιθογραφείον/ Lithografion Theatre μέσα σε δύο εβδομάδες σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Παράλληλα, με την διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ, οι άνθρωποι του Οργανισμού θα συνεχίσουν την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει για την ανάδειξη του αρχείου του φεστιβάλ. Έτσι, στη συνέντευξη Τύπου αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα και η αφίσα του φετινού φεστιβάλ που θα είναι συλλεκτική, συνεχίζοντας την παράδοση που έχουν δημιουργήσει οι διοργανωτές, στηριζόμενοι στο πλούσιο αρχείο της όλης διοργάνωσης.


Η έρευνα για το αρχείο

Οι συλλεκτικές αφίσες του φεστιβάλ έχουν κάνει αίσθηση στο κοινό της τέχνης της Πάτρας.  Μία από αυτές ήταν και αυτή που πόσταρε στο facebook ο Ανδρέας Ανδριόπουλος γράφοντας τα εξής: "Σαν σήμερα 10 χρόνια πριν η καλύτερη συλλεκτική αφίσα του Φεστιβάλ μας - βασισμένη σε μία δική μου ιδέα - χρυσοτυπία, ανάγλυφη & πλαστικοποιημένη artwork by Kostas Alevizopoulos εκτύπωση Ένθετο με την βοήθεια του τότε νομάρχη Αχαΐας Dimitrios Katsikopoulos.

Συλλεκτικές αφίσες του Φεστιβάλ υπάρχουν από όλες τις χρονιές καθώς και προγράμματα και όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει μία δωρεάν ας στείλει μήνυμα στο inbox μου εδώ ή στην ομάδα Φεστιβάλ Πάτρας - Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Μετά την πρώτη έρευνα και τακτοποίηση του αρχείου μας διαπιστώσαμε ότι έχει καταστραφεί το 30% αυτού(εκκρεμεί επί τόπου αυτοψία από ειδικό συντηρητή του Υπουργείου Πολιτισμού) που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προγράμματα του Φεστιβάλ και Θεατρικά προγράμματα, βιβλία, ντοσιέ με στοιχεία συγκροτημάτων κλπ και ότι δεν έχουμε ούτε ένα πρόγραμμα από το 1988 και το 1989.

Παρακαλούμε να κάνετε μία έρευνα στο αρχείο σας και αν βρείτε να μας δώσετε ένα αντίτυπο προκείμενου να το ψηφιοποιήσουμε  και κατόπιν θα του το επιστρέψουμε. Τέλος να σημειώσουμε ότι διασώθηκε το 95% των φωτογραφιών και των αφισών Θεατρικών και του Φεστιβάλ".