Η Βουλή των Ελλήνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να υποδεχτεί το Αρχείο της Επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, που καλύπτει τα χρόνια 1985-2003 και αφορά τις καταστροφικές συνέπειες από την εισβολή και κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων στα πολιτιστικά μνημεία της Κύπρου. Η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής κ. Άννα Φιλίνη, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της Επιτροπής, κατέθεσε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων το Αρχείο.

Η Επιτροπή για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου ιδρύθηκε το 1985, με στόχο την καταγραφή και τη διάσωση των πολιτιστικών μνημείων της Κύπρου και έχει να επιδείξει πλούσιο έργο. Το Αρχείο περιέχει έγγραφα χειρόγραφα και δακτυλόγραφα, εικόνες, αφίσες, φωτογραφίες, αλλά και αντίτυπα από τις εκδόσεις αξιόλογων λευκωμάτων σχετικών με τα πολιτιστικά μνημεία της Κύπρου. Ορισμένες από αυτές τις εκδόσεις, μεταφρασμένες σε πολλές γλώσσες, είχαν πραγματοποιηθεί με τη συμβολή της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης παρέλαβε σε επίσημη εκδήλωση το Αρχείο από τη Γενική Γραμματέα της Επιτροπής κ. Άννα Φιλίνη, η οποία συνοδευόταν από την Ταμία της Επιτροπής κ. Έφη Καλλιγά. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων κ. Γιώργιος Αγγελόπουλος, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης κ. Έλλη Δρούλια και η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινοβουλευτικών Αρχείων της Βιβλιοθήκης κ. Ιουλιανή Θεοδόση.

Καθώς εξελίσσεται η έκδοση των Πρακτικών της Εξεταστικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, του οποίου έχουν εκδοθεί οι πρώτοι έξι τόμοι, το Αρχείο αυτό έρχεται να συμπληρώσει τη γενικότερη εικόνα των ιστορικών γεγονότων της περιόδου. Η Βιβλιοθήκη της Βουλής αναλαμβάνει να τεκμηριώσει και να αρχειοθετήσει το νέο Αρχείο, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να καταστεί προσβάσιμο στο κοινό.