Για σεξισμό κατηγορείται η Τερέζα Μέι μετά το δώρο που έκανε στον Ντόναλντ Τραμπ και κυρίως στην σύζυγό του, Μελάνια Τραμπ, κατά την επίσημη τριήμερη επίσκεψη τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το δώρο της Βρετανίδας πρωθυπουργού προς τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένα τυποποιημένο σχέδιο του Χάρτη του Ατλαντικού, το οποίο είχαν υπογράψει οι προκάτοχοί τους, ο πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ και ο σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1941. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι μεγάλος θαυμαστής του Τσόρτσιλ και τοποθέτησε μια προτομή του Βρετανού ηγέτη στο Οβάλ Γραφείο αμέσως μετά την μετακόμισή του στον Λευκό Οίκο.

Την ίδια ώρα, το δώρο της Τερέζα Μέι προς την Μελάνια Τραμπ, που έλαμψε κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψης, ήταν ένα σετ τσαγιού, που δημιούργησε η Βρετανίδα σχεδιάστρια Έμα Μπριτζγουότερ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πρωθυπουργού, και τα δύο δώρα είχαν επιλεγεί προσεκτικά και το σετ τσαγιού ήταν «μια ανάμνηση της επίσκεψης στον πρωθυπουργική κατοικία ως μέρος αυτού που ελπίζουμε πως θα είναι μια επιτυχημένη κρατική επίσκεψη».

«Η Μελάνια είναι μια πετυχημένη επιχειρηματίας και αξίζει ένα πιο σημαντικό δώρο»

Ωστόσο, η Ντον Μπάτλερ, μέλος του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτήρισε την επιλογή του σετ τσαγιού ως μια ξεπερασμένη άποψη των φυλετικών ρόλων. «Η Τερέζα Μέι εκτέθηκε και πάλι για την ξεπερασμένη πεποίθησή της πως υπάρχουν αγορίστικοι και κοριτσίστικοι ρόλοι. Η Μελάνια Τραμπ, ως Πρώτη Κυρία, είναι μια επιτυχημένη και ανεξάρτητη επιχειρηματίας από μόνη της και αξίζει ένα πιο σημαντικό και προσεκτικά επιλεγμένο δώρο, δεδομένης της γιουγκοσλαβικής της κληρονομιάς που είναι τόσο ιστορική όσο και αξιοσημείωτη. Επιπλέον, η Μελάνια Τραμπ είναι παντρεμένη με έναν από τους πιο διχαστικούς και δυσάρεστους άνδρες στην σύγχρονη ιστορία – επομένως θα χρειαστεί κάτι πιο δυνατό από το τσάι».

Αλλά και η εκπρόσωπος του κόμματος για την ισότητα των γυναικών, Χαρίνι Ιγιένγκαρ, δήλωσε: «Όπως και η ίδια η κρατική επίσκεψη, αυτά τα δώρα είναι ακατάλληλα. Το να δώσει κάποιος στην Μελάνια Τραμπ – επιχειρηματία που μιλά τέσσερις γλώσσες – ένα σετ τσαγιού, είναι άκρως σεξιστικό. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς να δίνουμε δώρο στον Μπιλ Κλίντον ένα σετ τσαγιού ή μια ποδιά – αν η Χίλαρι Κλίντον κέρδιζε τις εκλογές του 2016».

Πάντως, για να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα, λίγο νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε αναγνωρίσει το δώρο που είχε κάνει στην βασίλισσα Ελισάβετ κατά την περσινή του επίσκεψη στο Λονδίνο. Και ευτυχώς, στο πλευρό του ήταν η Μελάνια Τραμπ, που έσωσε την κατάσταση.