Μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Μεταναστών της Πάτρας βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο για να συμπαρασταθούν στον Τούρκο υπήκοο Sami Solmaz. Εις βάρος του Τούρκου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από την Τουρκία και όταν θέλησε να περάσει από το λιμάνι της Πάτρας μαζί με ομοεθνείς του, το σύστημα της Interpol έγινε κόκκινο. 

Ο Τούρκος υπήκοος Ακμπάμπα Τουνζάι μαζί με μέλη της κίνησης υπεράσπισης δικαιωμάτων μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, βρέθηκαν στα δικαστήρια για να σταθούν στο πλευρό του φίλου τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κίνησης, "η Τουρκία, κατά πάγιο τρόπο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει καταχρηστικά χρησιμοποιήσει το σύστημα Red Notice της Interpol, προκειμένου να επιτύχει τη δίωξη αντιφρονούντων στο εξωτερικό. Μάλιστα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τεθεί ζήτημα, από ευρωβουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος, αποκλεισμού της Τουρκίας από τις διεθνείς διαδικασίες της Interpol.

Τίθενται σοβαρά ερωτήματα ακόμη και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αν είναι δυνατόν κυβέρνηση κράτους μέλους, του οποίου η Δικαιοσύνη, σε ανώτατο βαθμό, έχει παράσχει πολιτικό άσυλο σε πρόσφυγες, στη βάση της Συνθήκης της Γενεύης, μπορεί να εκδώσει τα εν λόγω πρόσωπα, εάν υπάρξει Red Notice από την Interpol.

Η υπόθεση του Τούρκου που συνελήφθη στο λιμάνι της Πάτρας προσιδιάζει με εκείνη των «8» στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (στο ψήφισμά της με αριθμό 2161 του 2017), επισήμανε ότι το σύστημα κόκκινων σημάτων της Interpol έχει χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο καταχρηστικό από ορισμένες χώρες με στόχο τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης ή τη δίωξη στελεχών της πολιτικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό".